Kakva je voćka bergamot i koje su njene osobine?


Bergamot (Citrus aurantium L. ssp.bergamia) je 3-9 m visoko stablo, guste, razgranjene krošnje i ugodnog mirisa. Plod je neugledan i nejestiv, kruškolikog oblika, sličan maloj naranči. Hladnim prešanjem kore gotovo sazrelog zelenkastog ploda dobiva se eterično ulje zelenkastožute boje, svježeg citrusnog mirisa, s pomalo slatkom cvjetnom notom i toplom začinsko-balzamičnom podnotom. Danas je jedno od najšire primjenjivanih eteričnih ulja u industriji parfema.

Osim u industriji mirisa bergamot se zbog svog antiseptičkog djelovanja često dodaje pripravcima za tretiranje akni, ekcema, psorijaze i seboreje, kod infekcija usne šupljine te za intimnu njegu. Nekoliko kapi etričnog ulja nakapanih u mirisnu lampicu ili difuzer u prostoru daje miris koji podiže raspoloženje, otklanja simptome kroničnog umora i pozitivno djeluje kod simptoma prehlade, gripe i upale grla.

Prethodni članakHranidba stoke pivskim tropom
Sljedeći članak2016. Međunarodna godina mahunarki
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.