Što je sojino mlijeko, kako se dobiva i kako uživa?
Radi se zapravo o vodenom ekstraktu sojinog zrna. Može se jednostavno pripremiti i kod kuće. Sastojci: 300 g žute soje u zrnu, 3 l kipuće vode Priprema: soju dobro oprati i ostaviti 15 minuta u kipućoj vodi. Ocijediti i staviti ju močiti u vodu kroz 12 sati. U električnoj miješalici kašasto izmiksati zrna soje s malo kipuće vode, a potom umiješati preostalu kipuću vodu. Procijediti masu kroz vlažnu lanenu krpu i dobro iscijediti svu tekućinu. Dobiveno mlijeko kuhati 5-8 minuta uz neprestano miješanje. Kuhanjem se uništava štetna tvar u sirovoj soji, tripsin inhibitor. Ostatak mase koji je ostao u krpi zove se okara. Može se osušiti u pećnici i dodavati raznim jelima, odrescima, tijestu za kruh itd. Sadrži vitamine i minerale, ali je siromašna bjelančevinama. Mlijeko se može koristiti kao obično kravlje mlijeko, a osobito je pogodno za osobe alergične na kravlje mlijeko i one koji ne jedu životinjsku hranu. Zbog visoke koncentracije fitoestrogena preporučuje se ženama u menopauzi, dvije čaše dnevno. Ne treba ga koristiti nakon operacije raka dojke jer veće unošenje estrogena može uzrokovati ponovnu pojavu raka.

M. K. dipl. ing.

Prethodni članakNa Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda i greeningu
Sljedeći članakKad je najbolje vrijeme za pretok vina?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.