Još 1960. godine općina je dodijelila zemlju za izgradnju kuće mojim roditeljima, o čemu imamo rješenje o dodjeli. Danas sam krenuo rješavati papire kako bi se upisao u gruntovnu knjigu. U gruntovnoj knjizi je upisan drugi vlasnik koji je umro i tražio sam njegove nasljednike. Uredio sam da se sprovede ostavinski postupak i da nasljednici dobiju rješenje kako bi od živih postigao dogovor. Sada nasljednici ne žele potpisati. Podnio sam tužbu. Napominjem da živimo tu preko 60 godina i nitko nikad nije pitao za zemlju. Upisani smo u katastru, imamo lokacijsku i sve papire za kuću. Uopće ne znamo jesu li nasljednici znali za zemlju. Mogu li nas izbaciti iz kuće ili trebam platiti zemljište tim ljudima?
Ako u predmetnoj nekretnini živite 60 godina, već ste po samom zakonu stekli pravo vlasništva i to putem dosjelosti. Navedeno pravo utvrđuje se u parnici, koju ste već pokrenuli. Obzirom na vaš posjed nekretnine i postojanje parnice, osobe koje su upisane kao vlasnici mogu vas izbaciti samo pokretanjem sudskog postupka, za kojeg smatram da bi se prekinuo do okončanja postupka kojeg ste vi pokrenuli. Što se tiče plaćanja, ako je zemljište dodijeljeno vašim roditeljima, obveza naknade bila bi eventualno na državi i to isključivo po zahtjevu upisanih vlasnika.

N. T.

Prethodni članakŠtapići od oraha
Sljedeći članakObiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nove isplate iz Mjere 4
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.