Imam parcelu koja graniči s putem – nerazvrstana cesta. Na međi se nalazi kamen koji je postavljen 1952. godine. Vinograd sam kupio 1981. godine. 2012. sam gruntovno prenio vlasništvo na svoje ime. Na uviđaju za među su bili geodet i predstavnik suda u Zlataru, te su utvrdili situ među. Geodet je tad postavio međni marker koji često prolaznici bacaju i čupaju van, te se voze preko mog zemljišta. Smijem li na među staviti betonski ili željezni stupić. Ako smijem, na koju visinu i po kojem zakonu kako bih se osigurao?

ODGOVOR

Vidljivu trajnu oznaku na međi možete postaviti, primjerice, ukopavanjem u zemlju armirano – betonskog stupića tako da ostane stršati iz zemlje 10-15 cm, ukopavanjem u zemlju kamena na sličan način, oznaka može biti izrađena i od metala ili nekog drugog trajnog materijala. Možete se o tome savjetovati i s ovlaštenim geodetom, a možete i ograditi zemljište.

Prethodni članakKoje trešnje dospijevaju najkasnije?
Sljedeći članakPoticaji za sadnju šume
Daniela Sukalić, dip. iur.
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.