OPG Gostrec iz Lipovljana registriran je prije 7 godina kada je Danijel počeo s uzgojem češnjaka. Prije otvaranja OPG-a nije se bavio poljoprivredom, niti je o tome ,,sanjao’’, a sada obrađuju 3,3 hektara koje je uzeo u najam. Osim Danijela Gostreca, nositelja OPG-a, u radu sudjeluju supruga Katarina, kći Melani i ponekad Danijelovi roditelji.

-Prije nego što smo se odlučili na uzgoj češnjaka u igri je bila aronija ili kupine, ali pošto smo područje koje podliježe poplavama odustali smo od toga te tražeći nešto čime bi se mogli baviti, došli smo do češnjaka i na tome ostali i dan danas, počinje priču Danijel Gostrec.

Zasadili su razne kulture, od čega je češnjak na 0,6 ha što i nije puno, ali svake godine povećavaju proizvodnju. Nemaju zaposlenike osim do trena kad kreće berba češnjaka, a tad zaposle nekolicinu sezonski, dok se ne obavi sav posao na polju.

Značajniju štetu u nasadu češnjaku čine lukova muha i trips te ih je poprilično teško suzbiti jer su neka od zaštitnih sredstava nedjelotvorna. Sadni materijal, kaže, uvijek ostavljaju i biraju od prethodne berbe čašnjaka, a mineralna gnojiva i zaštitna sredstva nabavljaju u obližnjim agro centrima.

Nakon vađenja, češnjak ostaje na polju nekoliko dana da se malo posuši, kupe ga u kašete i takvog spremaju na sušenje u skladišta kao što su garažni prostori ili tavanski, jer za sada nisu u mogućnosti izgraditi skladište koje bi bilo pogodno za sušenje i čuvanje češnjaka.

Sustav navodnjavanja ne koriste, jer je to velika investicija i uz sve troškove proizvodnje dobit bi bila mala ili čak nikakva. Na imanju se nalazi sušnica za češnjak, a proizvodi se češnjak u prahu i ukiseljeni češnjak. Korisnici su poticaja, a služi im kao pomoć u nabavi gnojiva, zaštitnih sredstava te pripremi i obradi tla za sjetvu. Što se tiče marketinga, oglašavali su se putem letaka i društvenih mreža.

-Imamo kupaca diljem Hrvatske, imaju povjerenja u nas i ovom prilikom se zahvaljujem svim našim kupcima i onima koji će to tek postati. Jedan dio ide u trgovine s kojima imamo ugovor, a veće količine obično dogovorimo unaprijed, priča Danijel.

-Moj savjet za sve one koji se žele baviti poljoprivredom je da prije od svega istraže što bi to mogli uzgajati, a da nedostaje u Republici Hrvatskoj kako bi si na taj način stvorili barem malu mogućnost za uspjeh i tržište, poručuje Danijel koji smatra da je nakon ulaska Hrvatske u EU malo olakšano poslovanje OPG-ovaca, ali je nedovoljno dobro regulirano kako bi svi bili zadovoljni.

Smatram da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom, a kako bi se to promijenilo potrebno je ponajprije smanjiti uvoz i osigurati hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima otkup proizvedenog i sigurnu cijenu kako bi opstali i imali volju za radom i ostankom u Hrvatskoj, ističe Danijel.

Gostreci proizvod vrhunski češnjak na 0,6 ha površine

Kći Melani vrijedno i rado pomaže u radu na OPG-u

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMirelin kolač
Sljedeći članakHranidba u tovnom govedarstvu
Renata Dragović, mag.ing.agr.
Posjeduje višegodišnje iskustvo u ekološkoj poljoprivredi, upravljanje kvalitetom, EU standardi, certifikacija i kontrola ekoloških proizvođača. Završila je Poljoprivredni fakultet, prije toga Gimnaziju „Braća Ribar“, smjer biologija, kemija, fizika. Živi i radi u Osijeku. Tijekom karijere radila je više vrsta poslova; marketing, tehnolog, savjetnica za ekološku poljoprivredu, voditeljica Službe za certifikaciju u nadzornim tijelima, kontrolorka ekološke proizvodnje i upravitelj kvalitetom. Radi na EU projektima. Radi u novinarstvu i piše kao vanjski suradnik. Poklonik je zdravog načina življenja. Volontira u Udruzi žena „Plodovi Panonije“.