Okućnica s malim povrtnjakom svakako sadržati i neku vrstu salate. Nije rijetkost da u vrtovima vidite cvjetne stapke na salati, a za vrućih sezona kakvih je sve više, često se događa da salata „pobjegne” u cvijet. Kako salate u našoj prehrani zauzimaju značajno mjesto, dobro je znati kako proizvesti i sačuvati sjeme.

Prije svega, evo nekoliko bitnih savjeta koje je dobro znati ako se bavite uzgojem salate:
– salata je autogamna (samooplodna) biljka, ali ipak lako dolazi i do stranooplodnje
– ako se sjeme salate jarovizira, može se ubrzati fruktifikacija (plodonošenje), kao što se i događa kod visokih temperatura
– salata je biljka dugog dana
– u vrijeme cvatnje i oplodnje, te dozrijevanja sjemena, najpovoljnija će biti temperatura 20 – 22 °C.
– kako kod salate dolazi do stranooplodnje, u uzgoju sjemena mora se pri sjetvi poštivati prostorna izolacija od oko 300 m.

Kako proizvesti sjeme?

Da vas podsjetimo, sjeme bilo koje povrtne kulture uzgaja se u području gdje ta kultura najbolje uspijeva. Za uzgoj salate, najbolja su područja s dosta dugim razdobljem topline, ali da nema previše kiše, pogotovo ne ekstremne vlage u vrijeme zriobe sjemena.
Najbolje bi bilo da je u vašem vrtu za uzgoj salate pjeskovita ilovača bogata humusom (lako ga sami dodate ako ga je premalo). Tlo treba biti prozračno i dobro drenirano kako bi suvišna voda lako otjecala, ali da se potrebna vlaga ipak lako zadrži (tomu će pridonijeti sadržaj humusa) . Glede opskrbe vodom, mogli bismo općenito reći: ako uzgajamo salatu za sjeme, nećemo trebati toliko vode kao za uzgoj merkantilne salate.

Znači, ako u vrtu odredite dio gredice za sjemensku salatu, onda ćete tu gredicu manje zalijevati nego onu na kojoj je salata za jelo. Važno je da sjemensku salatu dobro natopite u trenutku kad prorijeđujete nasad i obilno natapajte gredicu kad salata cvate. U tijeku rasta i razvoja zalijevajte nasad, ali ne suviše. Salata se za potrošnju (jelo) uzgaja iz prijesadnica ili izravnom sjetvom. Ako želite uzgojiti sjeme zimske salate, vrlo je važno obratiti pažnju na prezimljavanje.

Salatu ćete posijati početkom rujna, kako bi porasla, tijekom jeseni do visine 4 – 5 cm. Nakon sjetve, sjeme pažljivo prekrijte slojem rahle zemlje. Ovaj ćete nasad salate prorjeđivati tek idućeg proljeća. Što se tiče roka sjetve s obzirom na neuobičajene klimatske promjene, rokove treba prilagoditi određenom uzgojnom području i mikroklimi.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakNew Hampshire – popularna pasmina kokica
Sljedeći članakJesenska sadnja voćaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.