Tvrtka Findri poznata je od samog početka u tehnici aplikacije zaštitnih sredstava, a kasnije i po opremi za prihranu i navigaciju koja upravlja prskalicama i raspodjeljivačima gnojiva. Za one koji imaju problema s viškom vode u svojim poljima, rješavaju i probleme odvodnje prekomjerne vode u polju sustavom drenaže. Odnedavno je proširila program i opremom vezanom za proizvodnju krumpira. Zastupnici su i tvrtke Dewulf čiji je program vezan isključivo za krumpir – od sadnje do skladištenja.

Za kvalitetno rješavanje svih zahvata vezanih za krumpir na raspolaganju je od sada i oprema belgijskog proizvođača Dewulf. U proizvodnom programu nalazi se oprema za pripremu tla, sadnju, berbu, kao i za skladištenje. Zajedno s tvrtkom Miedema, koje je 2014. pripojena u zajedničku tvrtku, Dewulf je u mogućnosti nuditi gotovo sva rješenja za uzgajanje krumpira.

Oprema za skladištenje

Pravilno rukovanje krumpirom za vrijeme procesa skladištenja važno je kako bi se očuvala kvaliteta krumpira. Pri tome prvenstveno mislimo na pravilno i nježno rukovanje.

Usipni koševi su prva karika u transportu krumpira iz prikolica prema skladištu. Različiti modeli osiguravaju različite zahtjeve, a generalno volumen usipnih koševa omogućava preuzimanje 8-22 tone krumpira jednim punjenjem. U posebnim slučajevima može biti i više. Pri tome se osigurava kapacitet od 20-150 t/h. Koševi mogu biti dodatno opremljeni senzorima za automatski rad, ovisno o količini krumpira u košu, a isto tako i kontinuiranim čišćenjem valjaka, što je poseban dodatak ovoj opremi u slučaju dopreme krumpira veće nečistoće.

U slučaju kad se krumpir odmah nakon usipnog koša skladišti u drvene box palete, moguće je na liniji postaviti opremu za punjenje drvenih box paleta. Postoji nekoliko rješenja, a kapacitet punjenja paleta je od 40–80 paleta na sat. Najjednostavnije rješenje MB33 već zadovoljava potrebu većine hrvatskih proizvođača krumpira. Paleta se puni krumpirom u slojeve, tako da je finalni proizvod dobro raspoređen po cijeloj paleti, uz kontinuirano zadržavanje minimalne visine padanja krumpira. Za one koji žele imati u radu više opcija, omogućena je varijabilna brzine kretanja trake.

Nakon usipnog koša krumpir se transportira raznim transportnim trakama i elevatorima po skladištu. Transportne trake izvode se u različitim duljinama od 6,5 – 11,5 metara, različitim brzinama kretanja trake, manjim utroškom energije, uspoređujući s trakama koje se pokreću hidrauličnim putem. Napominjemo da se ukupna masa krumpira može pratiti i pomoću vage ugrađene na traci tako da već za vrijeme transporta dolazimo do informacije koliku masu krumpira smo transportirali, odnosno prebacili do opreme za punjenje box paleta.

Transportne trake za punjenje krumpira u otvoreni prostor skladišta – bez paleta, također se nalaze u proizvodnoj liniji. S duljinom trake od gotovo 17 metara, ovakvim rješenjima može se popuniti bilo koje skladište. Uzimajući u obzir i naprednije varijante s programima koji automatski mijenjaju lokaciju opreme, potpuno ste bezbrižni u trenutku punjenja svojeg skladišta.

Proces vađenja krumpira započinje na polju. U tom segmentu nude se različita rješenja.

Kombajni za krumpir mogu biti vučeni dvoredni ili samohodni kao dvoredni ili četveroredni. Najjednostavniji model dvorednog kombajna je model Torro. Model omogućava berbu krumpira, a promjenivim hederom jednostavno možete vaditi luk i ciklu. Kod razvoja stroja velika pažnja posvećena je nježnom rukovanju krumpirom tako da je visina padanja krumpira u cijelom procesu smanjena maksimalno. Svi modeli kombajna Dewulf poznati su po svojem odličnom radu u otežanim uvjetima kad blato stvara posebne probleme. Heder kojeg je moguće lagano i brzo promijeniti, prati humak krumpira, a isto tako u slučaju nagnutih terena heder prati konfiguraciju terena i na taj način osigurava jednak ulaz hedera u tlo za oba reda.

Naravno, poslije serije Torro dolaze drugi modeli koji s još više dodatne opreme mogu zadovoljiti svaki zahtjev za kvalitetnom berbom krumpira u svim uvjetima bez obzira je li tlo suho ili ekstremno vlažno.

Sigurni smo da će oprema Dewulf u radu u Hrvatskoj pokazati sve karakteristike s kojima su upoznati mnogi proizvođači krumpira, počevši od Belgije i Nizozemske kao i širom svijeta.

 class=
 class=

FINDRI D.O.O.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete

Telefon: +385 1 20 12 851

www.findri.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUAN za postrne i pokrovne usjeve
Sljedeći članakOd idućeg tjedna diljem Hrvatske predstavljanje nacrta strategije poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.