Dok je još hladno čeznemo za toplinom sunčevih zraka i bujnim zelenilom vegetacije. Čežnju nam može ublažiti stručak nježnih ranunkula s laticama poput oslikane svile.

Nježni cvjetovi pastelnih boja

Bogatstvo nježnih, pastelnih boja glavna je odlika ranunkula ili žabljaka. Većina kultivara ima ispunjene cvjetove u jednoj ili kombinaciji dviju boja. Lepeza boja proteže se od bijele, žute i zlatnožute preko ružičaste, lososne i narančaste do crvene.

U Europu je donesena u 16.st., a u njezinim jednostavnim cvjetovima nalik anemoni botaničari su prepoznali dragocjeni materijal za oplemenjivanje. Danas je ranunkula vrlo cijenjeno rezano cvijeće, a cvatućim biljkama možemo oplemeniti balkone i vrtove. Gomoljasti korijeni posađeni ujesen dat će cvatuće biljke u ožujku. Dok oni posađeni u proljeće procvjetat će u lipnju i srpnju. Pojedinačni cvjetovi nalaze se na dugim cvjetnim stapkama.

Ovisno o veličini gomoljastog korijena, moće se predvidjeti veličina same biljke i broj cvjetova. Krupnije biljke višega rasta koje daju i veći broj cvjetova. Prikladne su za sadnju u uzgojne posude, dok su sitnije idealne za masovnu sadnju u vrtu.

Sadnja ranunkula

Gomoljasti korijeni koje smo kupili suhi su i tvrdi, ali nakon što upiju potrebnu vlagu omekšaju. Možda će vam savjetovati, da ih prije sadnje namočite u vodi. No, to nije nužno pogotovo jer postoji opasnost da zbog predugog namakanja počnu truliti. Ako se ipak odlučite namakati, učinite to u hladnoj vodi najdulje 3 – 4 sata.

Sade se od sredine do konca ožujka u lonce, balkonske posude ili na vrtne gredice.

Polažu se vrhovima korjenčića u zemlju koja mora biti dobro obrađena i hranjiva. Odgovara im osunčano mjesto na propusnu tlu. Stagnirajuća voda u kombinaciji s toplim zrakom sigurno će ih uništiti. Iako je ujesen i proljeće tlo još svježe pa nema opasnosti od truljenja, najbolje jamstvo da do toga neće doći je drenirano tlo. Gomoljasti korijen sadi se 3-5cm duboko. Što je tlo teže (ilovača) dubina sadnje je manja. Razmak sadnje iznosi 20 – 30 cm za veće primjerke, a 10 cm za manje.

Ranunkule se lako prilagođavaju uvjetima u uzgojnim posudama, razvijajući razgranato korijenje. U posudu promjera 25 cm stane jedna velika ili dvije manje biljke. Bilo da ste ih posadili u posude ili izravno u vrt, nakon sadnje treba obilato zaliti. Sve dok zemlja sadržava imalo vlage, ne treba ponovno zalijevati. U roku od 15 do 20 dana potjerat će izboji i tek tada će trebati zaliti. Biljke koje uzgajamo u posudama dobro je svaka dva tjedna prihraniti hranjivom za cvatuće biljke.

Radi ranije cvatnje, ranunkule se mogu posaditi u posude te držati u zatvorenome. Najbolje ih je staviti na prozor okrenut jugu ili zapadu. Temperatura od oko 13° C je idealna. U rano proljeće postupno ih prilagođavamo na vanjske uvjete tako da ih svaki dan sve dulje držimo vani. Prije noći unosemo ih u kuću. Na otvoreno se sade sredinom svibnja.

Jednoljetnica ili trajnica

Cvjetovi u vazi traju oko sedam dana. Režu se kad im se pojavi boja, i to rano ujutro nakon što su preko noći obnovili zalihu vode u stanicama. U optimalnim uzgojnim uvjetima koji podrazumijevaju umjerenu klimu te propusno i svježe tlo, gomoljasti korijen zimi ostaje u zemlji. Biljka se uzgaja kao tipična trajnica, koja svakoga proljeća iznova potjera nazimni dio. Budući da su takvi uvjeti vrlo rijetki, većinom se tretira kao jednogodišnja vrsta koja nakon cvatnje propada. To je i normalno, jer botanička vrsta Ranunculus asiaticus potječe iz jugozapadne Azije, sjeverne Afrike te istočnog Sredozemlja gdje vlada blaga klima. Ako pripadate skupini ambicioznijih vrtlara, možete sačuvati gomoljasti korijen za sadnju iduće godine. U tom slučaju pustite da se nakon cvatnje biljka osuši, a tada iskopajte gomolje, uklonite uvenuli nadzemni dio i spremite na suho i svježe mjesto (10 – 13° C) do sadnje idućeg proljeća. Uz ovakvu njegu, između srpnja i kolovoza, možete očekivati cvatnju.