U utorak, 15. lipnja 2021., Bc Institut je održao Dan polja strnih žitarica u Rugvici. Na već tradicionalnom Danu polja, Bc Institut je na pokusnim poljima u Rugvici predstavio rezultate svoga rada na strnim žitaricama u proteklom periodu. Danu polja prisustvovali su mnogi poljoprivredni proizvođači, poslovni partneri, članovi akademske zajednice kao i brojni drugi. Ove godine je cijeli program održan na otvorenom, a tomu je pomoglo ugodno i toplo vrijeme.

Nije bilo lako organizirati normalno funkcioniranje u ovim pandemijskim uvjetima. Bilo je izazova kako u proizvodnji, tako i u pripremi i doradi sjemena. Posljednje dvije godine smo investirali preko 2 milijuna eura. Nismo koristili nikakva sredstva koje je država omogućila, nismo otpuštali ljude, dapače zapošljavali smo nove. Zadovoljni smo rezultatima prodaje, posebice soje čije su se sorte pokazale kao lideri na tržištu. Također, ove smo godine izvezli 20 posto više sjemena nego prošle godine, prije svega na ukrajinsko tržište, rekao je dr. sc.  Ivica Ikić, predsjednik Uprave u uvodnom obraćanju.

bc institut
Uvodno obraćanje prisutnima

Pročelnik odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije, mr. sc. Josip Kraljičković pozdravio je sve nazočne i izrazio ponos što se Bc Institut nalazi baš u Zagrebačkoj županiji. Također, istaknuo je kako se trenutno završava dokumentacija za izradu javnog sustava navodnjavanja u Rugvici. Tim će se sustavom omogućiti navodnjavanje oko 2000 ha poljoprivrednih površina, među ostalima i površine Bc Instituta.

Doc. dr. sc Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede istaknula je njihovu dugogodišnju suradnju s Bc Institutom.

-Hrvatsko sjeme se može ravnopravno nositi kvalitetom sa svim stranim oplemenjivačkim kućama. Međutim, ne proizvodi se u dostatnim količinama te je još uvijek veliki udio uvoznog sjemena, posebno sadnog materijala. Ministarstvo poljoprivrede će kroz razne potpore (mjera 4.1.1., 10.2., Program sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost GMO-a) nastojati poticati sjemenarsku proizvodnju i dalje.

Također, naglasila je kako će vrlo brzo pred vladom RH biti predstavljen novi sedmogodišnji nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021- 2027.  U aktivnostima sudjeluje 11 institucija, a značajno mjesto ima i Bc Institut. U tijeku je završna faza izrade novog zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji donosi niz poboljšanja.

Koje su novosti kod sorti pšenice?

Predstojnik zavoda za strne žitarice Bc Instituta dr. sc. Marka Maričevića prezentirao je strne žitarice u pokusnom polju Bc Instituta. Prije same prezentacije istaknuo je kako su radi vremenskih prilika žitarice posijane dosta kasno.

Prvo su predstavljene sorte pšenice. Od golica su predstavljene BC Anica i BC Opsesija kao okosnice sortimenta Bc Instituta. Bc Anica je trenutno njihova vodeća sorta po proizvodnji i prodaji, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama. Uz visoke prinose ima i kvalitetu prve klase pšenice.

BC Opsesija je visokoprinosna sorta sa velikim brojem zrna u klasu, većinom druga klasa pšenice.  Bolje je podnijela od Bc Anice zakašnjeli rok sjetve. Također, sorta je to koja se po proizvodnji ubrzano približava Bc Anici.

Od brkulja su predstavljene BC Ljepotica i BC Lorena.

BC Lorena je najstarija sorta, izrazito prinosna i odlične kvalitete. Godinama je imala najveći sadržaj proteina uz solidne i stabilne prinose. Prva ili premium klasa.

 class=

BC Ljepotica je najrodnija sorta što se tiče predstavnica brkulja. Ne podnosi teška tla, više je za srednja ili lakša tla. Njene glavne karakteristike su vrhunski prinosi i srednja kvaliteta, prosječno druge klase.

BC Mandica je najkasnija sorta u ponudi, sorta kasne vegetacije, primjenjenija u zapadnim dijelovima gdje nema toliko toplotnog stresa. U normalnim godinama kad njena vegetacija normalno završi radi se o jednoj vrhunskoj prinosnoj sorti srednje kvalitete.

BC Darija, sorta slična BC Anici i po urodu i po kvaliteti. U Podravini i kod proizvođača u sušnijim područjima na samom istoku Hrvatske ostvaruje bolje rezultate od BC Anice.   

 class=

Od novih sorti pšenice, predstavljene su BC Senzacija, BC Vlatka i BC Premija.

BC Senzacija je nova sorta, prinosnija od BC Opsesije u prošlogodišnjim ispitivanjima.  Radi se o vrhunskoj, modernoj i prinosnoj sorti, kvalitete obično druge klase.

BC Vlatka je također nova sorta. U pokusima prošle godine čak i nešto rodnija od BC Ljepotice. Srednje je kvalitete te nije još na tržištu.

Novo u Bc Institutu je i sorta BC Premija. To je sorta izuzetno rane vegetacije. Izrazito je kvalitetna sorta, većinom premium klase pšenice. U svim pokusima do sad, BC Premija je bila najkvalitetnija sorta. Testirat će se kroz još neko razdoblje.

bc institut premija

Dvije nove sorte tritikala!

Nakon pšenice, predstavljene su sorte tritikala ili pšenoraži.

BC Goran je najzastupljeniji tritikale, vodeća sorta u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Izuzetno je rodna sorta nešto kasnije vegetacije.

Dvije velike novosti su BC Trenk i BC Zmaj.

BC Trink je prošle godine prvi puta predstavljen. Sorta je to s velikim brojem zrna u klasu, čak 3, 4 ili 5 što ga čini rodnijim od Bc Gorana. Velik broj zrna u klasu, niska stabljika, otpornost na bolesti (pepelnicu i žutu hrđu) kao i ranija vegetacija 15 dana od Bc Gorana glavne su karakteristike BC Trenka.

BC Zmaj je jedina naša sorta koja se može sijati i u jesen i u proljeće. U dobrim uvjetima u proljeće može se ostvariti 6-7 t/ha, a u jesenskom su neki proizvođači ostvarili i preko 10 t/ha.

 class=

Sorte ječma

Od ječma su predstavljene šesteroredne i dvoredne sorte stočnog ječma.

BC Favorit je najstariji ječam u pokusu. Preko 20 godina ostvaruje stabilne i redovito dobre prinose. To je višeredni ječam. Sorta je nešto kasnije vegetacije, ali izuzetne rodnosti.

bc institut

BC Srećko je stočni višeredni ječam ranije vegetacije od BC Favorita. Bolje podnosi sušnije uvjete i daje bolje prinose u takvim uvjetima od Bc Favorita.

BC Bosut je dvoredni stočni ječam, izuzetnih prinosa ako se odradi dobra agrotehnika, što znači primjena regulatora rasta i dobra zaštita od bolesti.

BC Gospodar je najranija sorta za područja gdje se namjerava provoditi postrna sjetva. Izrazito je rane vegetacije i dobrih i stabilnih prinosa.  

BC Vedran je najkasnija sorta vrhunskih prinosa. U idealnim uvjetima ima prinos i od preko 10 t/ha.

bc institut

BC Vigor za ekološku proizvodnju pira

Jedina hrvatska ozima zob je BC Marta, iako se može sijati u jarom roku sjetve. BC Marta je vrhunska ozima sorta odličnog uroda i velikog i hranjivog zrna.

BC Vigor je jedini hrvatski pravi pir. Ne mora se štititi protiv bolesti klasa. Ne propušta patogene do zrna i kao takav je idealan za primjenu u ekološkoj proizvodnji. Dosta je tražen, pogotovo na tržištu Zapadne Europe.

U suradnji s BASF-om  Bc Institut je predstavio i BC Opsesiju tretiranu sa Systiva fungicidom, prvim fungicidom kojim se tretira sjeme  i koji štiti pšenicu od bolesti stabljike i lista.  

Na kraju, upitali smo poljoprivrednika Josipa Spudića (27) iz Barilovića kod okolice Karlovca o njegovoj dugogodišnjoj suradnji s Bc Institutom.

Pokusar sam BC Instituta već dugi niz godina te u obitelji sijemo BC kukuruz i BC strne žitarice na 50 hektara.  Jako smo zadovoljni strnim žitaricama i kukuruzom Bc Instituta s kojima smo ostvarili i rekordne rezultate. Prošla godina nam je donijela prinos od 20,7 tona kukuruza što nikada u Bc-u nisu ostvarili. Sa žitaricama (ječam, pšenica, tirtikal) smo također imali rekordne prinose. Tritikala smo imali 11,8 t/ha. Iz tih razloga, s Bc Institutom planiramo suradnju i u budućnosti.

Nakon prezentacije pokusnih polja, domaćini su organizirali već tradicionalni ručak i druženje!

Pogledajte kadrove s Dana polja strnih žitarica u Rugvici

 class=
 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakGRUNTEK OTVORIO VRATA ZAGREPČANIMA
Sljedeći članakŠESTO ČULO
Marin Marasović mag. ing. agr.
Rođen je u Zagrebu 08.04.1994. godine. U Sesvetama završava osnovnu školu, a potom i Opću gimnaziju Sesvete. 2012. godine upisuje preddiplomski studij Ekološka poljoprivreda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu kojega završava 2015. godine obranom završnog rada na temu „Od obiteljskog do agroturističkog gospodarstva – studij slučaja“. Iste godine upisuje diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam. Diplomski studij završava 2018. godine obranom diplomskog rada na temu „Ocjene mogućnosti razvoja agroturističkog gospodarstva na području Dalmatinske zagore“. Nakon završetka fakulteta, u travnju 2019. zapošljava se kao urednik u Gospodarskom listu.