Sponzorirani prilog 

Ispiranje kalcija iz tla

Ispiranje baza (kalcija i drugih bazičnih elemenata) prirodna je i neizbježna pojava. Otapanjem ugljičnog dioksida (koji se oslobađa disanjem korijena i organizama u tlu) u otopini tla nastaje slaba ugljična kiselina, a tako zakiseljena voda cijedi se kroz tlo i postupno ga zakiseljava, zamjenjujući katione kalcija, magnezija, kalija, natrija… koji se postupno ispiru iz tla. Neka mineralna gnojiva zakiseljavaju tlo, a naročito dušična. Ona prelaze u tlu u nitratni oblik, a nitratni ioni snažno zakiseljavaju tlo. Da bi se reakcija tla zadržala na razini prije gnojidbe, potrebno je primijeniti Holcim Agrocal®. Ako se to ne učini, dolazi do povećanja kiselosti tla sa svim negativnim posljedicama po njegovu plodnost, prinos i kakvoću uroda. Nakon većeg broja oborina u ljetnom periodu, došlo je do povećanog ispiranja hraniva iz tla pa i kalcija, a moguće ga je nadomjestiti kalcizacijom. ""

Zašto kalcizacija u jesen?

Ako se kalcizacija napravi prije same jesenske duboke obrade tla, materijal će doći u dublje slojeve i time postati dostupniji korijenu biljke. Važno je naglasiti da se kalcizacija preporuča raditi prije gnojidbe mineralnim gnojivima. Također, ako se koriste veće količine kalcizacijskog materijala preporučljivo je da se sama kalcizacija vrši 2-3 tjedna prije same sjetve da se izbjegne „šok“ kod biljke. Nakon ovako kišnog ljeta i povećanog ispiranja hraniva preporučljivo je napraviti kalcizaciju u jesen sa Holcim Agrocal ® proizvodima. Prednost Holcim Agrocala ® je što se zbog velikog udjela kalcija i magnezija može kombinirati s upotrebom stajskog gnojiva jer neće doći do gubljenja dušičnih vrijednosti stajskog gnoja.

Savjet za uspješnu ovogodišnju sjetvu i naredne žetve

""Nakon odabira kulture za sjetvu i saznanja o njezinim zahtjevima za hranjiva, od velikog je značaja da pravilno odaberemo odgovarajuću granulaciju materijala za kalcizaciju. To može biti Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah, granule ili terra plus, a razlikuju se po vremenskom djelovanju i granulaciji. Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah ima brži učinak na tlo i omogućuje lakše unošenje u tlo uz obradu tla, dok Holcim Agrocal® (Ca+Mg) granule trebaju duže razdoblje od početka djelovanja. Holcim Agrocal® (Ca+Mg) terra plus osim bržeg učinka na tlo ima i duže razdoblje djelovanja.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBrownie od čokolade i lješnjaka
Sljedeći članakPotpisivanje Sporazuma između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.