""

Sponzorirani prilog

ZEOMIN je anorganski poboljšivač tla namijenjen za učinkovitu i dugotrajnu neutralizaciju kiselosti, te poboljšanje fizikalno kemijskih osobina tla. U svom sastavu sadrži i zeolit pa je učinkovitost ovog proizvoda višestruko poboljšana.

• Regulira kiselost tla
• Poboljšava strukturu tla
• Smanjuje upotrebu mineralnih gnojiva do 20 % (zadržava dušik i kalij u zoni korijena i podiže efikasnost fosfora)
• Inaktivira teške metale u tlu
• Poboljšava usvajanje mikroelemenata
• Regulira vodni režim tla
• Djelomično repelentno djeluje na nematode

Razni onečišćivači okoliša, među kojima su i neprimjerena upotreba pesticida i mineralnih gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji, mogu dovesti do zaslanjivanja i zakiseljavanja tla, kao i unosa raznih štetnih tvari u tlo što se odražava na kvalitetu tla, vode i u konačnici na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji predstavljaju upravo kisela tla, odnosno tla s pH vrijednostima ispod 7, što je za većinu kulturnih biljaka nepovoljno za njihov rast i razvoj.
Smanjenje kiselosti tla (pH tla) može se obaviti i unosom većih količina raznih proizvoda koji su bazirani na kalcij-karbonatu. Nedostaci ovakve kalcifikacije su poremećaj odnosa kalcija i magnezija u tlu te blokade usvajanja magnezija od strane biljaka. Naime, poznato je da je magnezij usvojiv samo pod uvjetom da je odnos Ca:Mg do 5:1. Kod ovog odnosa, kada kalcija ima znatno više, biljka teško usvaja magnezij koji je vrlo bitan kod stvaranja klorofila.
ZEOMIN je formuliran upravo kao nastojanje da se otklone nedostaci kalcifikacije do sada poznatim sredstvima ali i da mu se prošire pozitivni učinci u tlu.
U ZEOMINU je odnos Ca-Mg idealan te se može reći da je ovaj proizvod odlično kalcijevo-magnezijevo gnojivo. U želji da se u jednom zahvatu zadovolji što više potreba biljaka za hranjivim tvarima, ovaj proizvod sadrži i nekoliko mikroelemenata.
S količinom 500 kg/ha ZEOMINA podiže se pH od 0,7-1 kod jako kiselog tla, dok kod alkalnog ne utječe bitno na pH vrijednosti tla (potvrđeno u nizu pokusa obavljenih na različitim terenima i vrstama tla te višegodišnjom upotrebom ZEOMINA). Ova karakteristika ZEOMINU daje važnu prednost u odnosu na kalcifikaciju vapnencem kojeg bi za isti rezultat trebalo i do 15000 kg/ha. Zbog prisustva zeolita-klinoptilolita u sastavu ZEOMINA, ovaj proizvod regulira vodozračni režim u tlu, poboljšava strukturu tla, inaktivira teške metale, podiže hranidbeni nivo fosfora (korekcijom pH tla fosfor postaje usvojiv, odnosno nedostupni oblici fosfora prelaze u za biljku dostupne oblike).
ZEOMIN je u upotrebi zadnjih godina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji pokazao odlične rezultate na brojnim povrtlarskim i voćarskim kulturama npr. na malini je povećan prinos do 50%, na paprici do 20% (parcela je bila pod vodom dva mjeseca), na kupusu je pored povećanja prinosa otklonio i kupusnu kilu (Plasmodiophora brassicae), na vinovoj lozi i mladom nasad u nektarine je uočen skoro dvostruko bolji napredak biljaka u odnosu na netretirane površine.

Način primjene: ZEOMIN obavezno inkorporirati u tlo u jesen ili u rano proljeće na dubinu 10-15 cm.
Doza primjene: 300-500 kg/ha
Kod ekstremno kiselog tla, dozu povećati uz konzultacije sa stručnom osobom.
Pakiranja: 5 kg, 25 kg

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakObavijest za potrošače ,povlačenje i opoziv proizvoda:
Sljedeći članakUputa o načinu držanja peradi na gospodarstvima
Domagoj Zlatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.