Ruže su omiljene vrtne biljke, i gotovo u svakom vrtu naći će se poneka. Međutim, nisu svi zadovoljni uspjehom koji postižu u uzgoju ruža – neki će reći da su one zahtjevne, “teške” biljke. Doista, ima pravila kojih se treba pridržavati prilikom uzgoja ruža, ali one su prilagodljive biljke, i vjerojatnije je da ćete biti zadovoljni njima, nego razočarani.

Izbor mjesta za ruže

Izbor prikladnog mjesta za sadnju ruža prvi je i možda najvažniji korak za uspješan uzgoj ruža. Ruže najbolje uspijevaju na otvorenom položaju, u ilovastom, dobro dreniranom tlu. Vole puno sunce i polusjenu, a duboka sjena im ne odgovara. Pokušajte naći ruži primjereno mjesto, i izbjegnut ćete velik broj mogućih problema.

Posađene u zatvorenom vrtu, zaklonjene gustim biljem, na mjestu sa slabim strujanjem zraka, ruže su podložnije napadu bolesti. S druge strane, ne vole baš ni mjesta izložena propuhu, na prolazu između zgrada. Tamo gdje do njih dopire malo sunca, cvatnja ruža bit će slaba. Teška i slabo propusna tla mogu uzrokovati slab rast i s vremenom dovesti do truleži, a suviše propusna tla potencirat će probleme s ljetnim nedostatkom vode. Ipak, u svakom vrtu naći će se sunčano i otvoreno mjesto, možda uz ogradu ili pored terase, na kojem ruže mogu dobro uspijevati.

Priprema tla za sadnju ruže

Ruže su prilično dugovječne biljke – ako su posađene zdrave na odgovarajuće mjesto tu će ostati sljedećih 10, 20, možda i više godina. Zato ne treba žaliti truda i vremena u pripremi tla za sadnju. Poželjno je da ruže ne sadite na mjesto na kojem su unatrag posljednjih nekoliko godina rasle ruže.

Za sadnju pojedinačnih grmova iskopajte rupe dubine dvije štihače i podjednako široke. Sadite li ruže na gredicu, prekopajte tlo do dubine dvije štihače, uklonite ostatke korova i korijenja, i primješajte tlu dosta prosijanog komposta. Dobro je ako možete nabaviti i zreli stajski gnoj, pa ga ukopati u tlo, u donji sloj.
Ovakvo duboko prekopavanje nije potrebno ako ruže sadite u plodnu vrtnu zemlju, možda na mjesto gdje je prije (s uspjehom) uzgajano povrće. Na teškom tlu gredicu za ruže izdignite od okolnog terena, da osigurate bolju odvodnju, a zemlji dodajte nešto pijeska i dosta komposta. Na pjeskovitom tlu izaberite položaj pri dnu padine, gdje se najdulje zadržava vlaga nakon oborina, dodajte kompost i koju lopatu ilovaste vrtne zemlje, ako je možete nabaviti.

Nabava sadnica

Sadnice ruža u kontejnerima mogu se nabaviti, i posaditi bez velikog šoka za biljku, praktički cijele godine. No, glavnom sezonom za sadnju smatra se ipak razdoblje između studenoga i ožujka, kad to stanje tla dopušta, a temperature su iznad točke smrzavanja. U ovoj godini s okašnjelim početkom proljeća i travanj će biti prikladan za sadnju. Sadnice možete nabaviti u rasadnicima, cvjećarnicama, na vrtlarskim odjelima većih robnih kuća i na tržnicama. Najbolje je nabaviti ih u rasadniku, gdje su smještene u prikladnim uvjetima sve do trenutka kupnje. Dodatna prednost specijaliziranih rasadnika za uzgoj ruža jest bolji izbor sorata.

Obratite pažnju na izgled i stanje sadnice. Sadnice koje su bile u zatvorenom prostoru do prodaje, znaju toplinom prodajnog mjesta biti potaknute na prerani rast izboja. Takve biljke mogu doživjeti velik stres kod iznošenja na otvoreno i sadnje dok je još prohladno vrijeme.

Sadnja

Na pripremljenoj gredici označite položaj svake biljke kolčićem. Razmak sadnje ovisi o bujnosti sorte: nekakva srednja vrijednost je pola metra, ali bujne grmolike ruže traže veći, a minijaturne ruže znatno manji razmak. Često se uz sadnicu nalazi kratka uputa s preporučenim razmakom sadnje.

Sadnice izvadite iz paketa i dobro pregledajte. Odrežite oštrim škarama sve oštećene dijelove korijena, kao i mladice koje izbijaju ispod cijepnog mjesta. Temeljito obrežite ružu, uklonite sve slabe, zavinute i razgranate izboje, a ostavite tri ili četiri jača izboja skraćena na petnaestak centimetara, do pupa na vanjskoj strani izboja. Pola sata ili sat vremena prije sadnje stavite sadnice korijenjem u kantu vode (a možete zamutiti i rijetku kašu od vode, zemlje i komposta) i ostavite da se natapa.

Iskopajte rupe dovoljno velike da u njih stane raširen korijen. Sadnice smjestite u sredinu rupe i lagano im raširite korijenje. Visinu sadnje odredite tako da cijepno mjesto bude u razini tla. Na korijenje stavite nekoliko šaka prosijanog komposta, zatim postupno dodajte prosijanu vrtnu zemlju. Kad zapunite pola rupe, malo prodrmajte biljku da se zemlja slegne, zemlju dobro utabajte, naspite ostatak, pa i to utabajte. Poslije sadnje ruže dobro zalijte.

Njega ruže

Gredice s posađenim ružama održavajte bez korova: plijevljenjem, okopavanjem ili malčiranjem. Malčiranje će pripomoći očuvanju vlage. Upotrijebite kompost, a ne usitnjeni drveni materijal. Ne smijete zaboraviti ni zalijevanje, posebno ako nastupi sušni period. Bolje je temeljito zalijevanje jednom tjedno, nego svakodnevno površno zalijevanje. Orezivanje je dio redovite njege ruža, kako ona glavna proljetna rezidba, tako i rezidba kroz godinu. Potrebno je odrezati cvjetove nakon cvatnje, a oštriji rez, do zdravoga vanjskog pupa, potaknut će drugu cvatnju.

Mladim, tek posađenim ružama, dovoljno je ukloniti dio stabljike sa cvijetom i prvim listom. Redovito treba odstranjivati divlje izboje koji izrastaju ispod cijepnog mjesta, i sve mrtve i oštećene mladice, bez obzira na doba godine. Ružu se nikad ne kida, uvijek ju se reže oštrim škarama. Ne zaboravite prihranjivanje NPK ili nekim specijalnim gnojivom za ruže, u proljeće nakon rezidbe, i ponovno početkom ljeta. Ruže su gladne biljke, i traže redovitu gnojidbu, a izvrsno reagiraju na primjenu organskih gnojiva. Ako koristite stajski gnoj, pazite da uvijek bude posve prevreo. Kompost možete dodati u proljeće, ali i kasnije tijekom godine kao sloj malča – s njime ne možete pogriješiti.

Društvo za ruže

Ruže se mogu saditi same, u skupinama jedne sorte ili miješanim. Međutim, one vrlo lijepo izgledaju i u kombinacijama s drugim biljem. To mogu biti kombinacije za dio godine: proljetno lukovičasto ili dvogodišnje cvijeće, poput maćuhica, šeboja i tratinčica, da oživi gredicu prije cvatnje ruža. Ili niske trajnice čine obrub gredice s ružama – no obično ih se ne pušta da urastu među ruže. Ruže ne moraju dobiti zasebnu
gredicu, već se mogu posaditi među drugo grmlje i trajnice. Dobro će se uklopiti među biljke bijelih i pastelnih cvjetova, kao što su ivančice, naprstak, kadulja i lavanda. Ruže penjačice lijepo se kombiniraju s raznim sortama klematisa, a možete ih posaditi i uz penjačice iz roda Lonicera, no, kako su one bujnije od ruža, treba ostaviti dovoljno razmaka između njih.