Kada odabiremo vrtne biljke, obično su u prednosti one lijepih cvjetova i dugotrajne cvatnje. No, imajući na umu da je cvatnja prolazna, a listovi traju mjesecima, zašto se ograničit samo na cvjetove.

Aktinidija (Actinidia kolomikta)

Boja listova ove privlačne penjačice razvija se u tri faze: mladi listovi su nježno purpurni, zatim postaju zeleni i na kraju se vrhovi oboje bijelo i ružičasto. Ova listopadna penjačica dobro podnosi zimu, a da bismo izbjegli neugodna iznenađenja bolje joj je osigurati zaštićeno mjesto. što je izloženija suncu, to će boje listova biti intenzivnije, pa je najbolje voditi izboje rahlo, uza žičanu mrežu. Izboji mogu narasti do 7 metara dugi. Cvate u lipnju malenim, bijelim cvjetovima nježna mirisa. Orezuje se potkraj zime ili početkom proljeća.

Bergenija (Bergenia)

Osim dobro nam poznatih bergenija zelenih listova i ružičastih cvjetova, u uzgoju su i obojeni oblici kao što je kultivar “Bressingham Ruby” jetrenocrvenih listova. Najćešće se rabi za pokrivanje rubova gredica i za sadnju uz vrtno jezero. Može se uzgajati i samostalno, a izvrsno se kombinira s travama, papratima i drugim sitnolisnim biljkama. U travnju cvate ružičastim cvjetovima skuljenima u krupne cvatove. Iako je skromnih zahtijeva i dobro podnosi razne tipove, tala, sunce ili sjenu, odaberite joj plodno tlo i mjesto na kojem će upotpuniti zimsku idilu.

Bogiša (Hosta)

Vrlo je popularna i česta u našim vrtovima. Od sredine do konca ljeta cvate blijedoljubičastim ili bijelim cvjetovima, a glavna ukrasna vrijednost je u lijepo oblikovanim, krupnim listovima. Uzgaja se nekoliko stotina vrsta i sorata. Najčešće su jednobojne u nijansama zelene, a posebno mjesto zauzimaju oblici zlatno i srebrno prošaranih ili obrubljenih listova i bijelih sa zelenim rubom. Moažte odabrati od patuljastih (30 cm) do divovskih (150 cm) oblika. Sadi se uz rubove miješanih gredica, ispod drveća ili samostalno. Izvrsno se kombinira s vrstama sitnijih listova. Pogoduje joj vlažno tlo i dugoka sjena.

Biljka kameleon (Hoyttuynia cordata)

Ova trajnica žaivopisnih listova vrlo je cijenjena za ispunjavanje prostora među drugim biljkama, za sadnju uz vrtna jezerca ili u uzgojne posude. širi se vrlo brzo vriježama, a naraste 30 – 40 centimetara visoko. Lako se uzgaja, a odgovara joj vlažno, čak močvarno tlo, na polusjenovitom položaju. S tjeranjem nadzemnog dijela započinje koncem proljeća, čim prođe opasnost od kasnih mrazeva. Zagrebete li po listu ili stabljici osjetit ćete ugodan miris po oguljenoj naranči. Cvate ljeti bijelim cvjetićima koji nemaju veću ukrasnu vrijednost.

Mlječika (Euphorbia)

Među brojnim trajnicama iz skupine mlječika koje daju poseban šarm vrtnim kreacijama, ističu se oblici s listovima u nijansama purpurne boje. Kultivar “Purple and Gold” vrste E. characias jedinstvena je po svojim, purpurnom bojom prožetim listovima i crvenoj stabljici. E. dulcis “Chameleon” ima zagasitopurpurne listove koji su svjetliji u proljeće. Prije jesenskog odumiranja nadzemnog dijela, poprima plamenu boju, jednako kao E. griffithii “Fireglow” koja se odlikuje crveno prošaranim listovima. Visina im je do 45 centimetara. Rastu na suncu ili u polusjeni, a rast je bujniji u plodnome i vlažnome tlu. Kod uzgojnih zahvata navucite rukavice jer mliječni sok može nadražiti kožu, a posebno je opasan za oči.

Plućnjak

Atraktivni je pokrivač tla srebrnasto izmrljanih listova, prikladan za sadnju na sjenovitim i vlažnim mjestima, u sjeni drveća ili drugih viših biljaka. Naraste 30 centimetara u visinu i dvostruko u širinu, a od sredine do konca proljeća krase ga kitice ljevkastih, ružičastih cvjetova koji kasnije poprime plavu boju. Kultivar “Margery Fish” odlikuje se posebno lijepim srebrnim mrljama na zelenim listovima.

Zimzelen (Vinca major)

Zimzelena je trajnica nižeg, grmolikog rasta koja se brzo širi zakorjenjivanjem stabljike, formirajući tako pokrivač koji sprječava rast korova. Vrlo je efektna u visećim košarama i uzgojnim posudama. Kultivari bijelo ili žuto obrubljenih, sjajnih listova posebno su privlačni. Dobro uspijeva u svakom tlu s dovoljno vlage. Iako joj za rast odgovara polusjena, na suncu će boje listova biti intenzivnije. Zahvalna je za oživljavanje sjenovitih mjesta u vrtu. Otkidanjem rastućih vrhova postiže se grmoliki
rast. Privlačni plavi cvjetovi pojavljuju se u rano proljeće.