Zagrepčanka Jasna i Mario Kljajić ( 36) rodom iz Odžaka iz Bosanske Posavine žive sa svoje četvero djece u Gradečkom Pavlovcu nedaleko Vrbovca. Oni uzgajaju koze i proizvode 14 vrsta kozjih sireva.

Na posljednjem ocjenjivanju koje je održano krajem prošle godine u Osijeku, nagrađeni smo nacionalnim zlatom za kvalitetu. To govori o poslu moje obitelji , ali i da smo na dobrom putu, jer danas je potrošač izbirljiv. Baviti se kozarstvom , bila mi je oduvijek želja.

Sir Capronostra – nacionalno zlato za kvalitetu

Krenuli ni od čega

Ova obitelj, doselivši se u Gradečki Pavlovec 1998. krenula je ni od čega. Sve što su postigli, postigli su vlastitim radom i žuljevitim rukama. Nisu dobili ni od koga pomoć. Danas imaju 110 koza, među kojima su dva jarca te 50-ak jarića, a pasmine su: sanska ( bijela) i alpina (smeđe) koze, a ima i miješanih.

Kljajićima je prioritet proizvodnja kozjeg mlijeka, radi sira. Određene količine mlijeka predaju varaždinskoj Vindiji te jednu količinu mlijeka ostavljaju jarićima .

Mario pojašnjava:

Cijena hrane za koze je poskupjela do 30-40 posto, a to otkupna cijena mlijeka ne prati, a kroz sir se to koliko toliko kompenzira.

Djeca od malena uče o uzgoju koza

Stado od 110 koza

Njihov OPG godišnje proizvede 60.000 litara mlijeka. Za jedan kg sira potrebno je 7 litara mlijeka. Kljajići proizvode rane sireve: dimljeni ( zlato), natur (šampion kvalitete), kopar( zlato), brusnica (zlato), bučine koštice (srebro), ljuta paprika (srebro), kim (zlato) tartufi (srebro), papar(srebro), provansalsko bilje i masline (zlato).Koze prebivaju na ograđenom pašnjaku, a kad uđu u staju čeka ih sijeno.

Postavili smo nekoliko pitanja Mariu i njegovoj supruzi Jasni.

Kako do hrane za koze?

Imam vlastite zemlje-oko 2 hektara, što je pašnjak, a tijekom godine moram osigurati oko 200 roto bala sijena i slame. Koze hranim i gotovom smjesom za koze, a one povremeno dobivaju žitarice (kukuruz, zob, ječam), rekao je Mario.

Gdje plasirate sir?

Jadranska obala je moje glavno tržište. Može se reći da sam s kozjim sirom prisutan na tržištu od Karlovca do Dubrovnika. Proda se i „ na kućnom pragu“, naglašava Mario.

Kakav je raspored poslova?

Ja sam za “vanjske i teže“ poslove, a supruga Jasna je „glavni tehnolog“.

Jasna je bila u akrobatskom rock ‘n’ rollu državna prvakinja 2003. i nije ni sanjala da će biti i prvakinja države u proizvodnji kozjeg sira.

Osobno sam se samoobrazovala, naglasila je Jasna i dodaje: Valja svakodnevno učiti i stjecati nova saznanja. I bez djece ništa. Primjer ove obitelji pokazuje kako se sa životinjama odmalena živi. Djeca su koze zavoljela i pomažu roditeljima: Jan ( 6), Marija ( 9). David (12) i Kiara (13). Za svakog se nađe posla.

Zlatna plaketa Mariju Kljajiću

Foto: Dragan Vicković