Faza zasušenja potrebna je mliječnoj žlijezdi zbog proizvodnje mlijeka, regeneracije mliječne žlijezde i reprodukcije. Zadnju mužnju treba obaviti 6 – 8 tjedana prije poroda.


Upale vimena predstavljaju odlučujući udio u obolijevanju mliječnog stada. Velik dio upala vimena čine kronične, često supkliničke bolesti. Upala vimena, zbog promjene kakvoće mlijeka, uzrokuje da ono nije prikladno za konzumiranje, što uzrokuje znatne troškove uzgajivačima. Suhostaj je zbog toga najpovoljnije vrijeme za saniranje bolesnih vimena.


Fiziološki aspekti bolesti


Svjesno zasušivanje krava 6 – 8 tjedana prije termina teljenja donosi određene obveze:
– pojačanom rastu mase teleta jamčiti dovoljno energije,
– kravi da ti mogućnost vezanja energetskih pričuva,
– mliječnoj žlijezdi omogućiti pripremu za iduću laktaciju.


Između 6 – 8 tjedana pret kraj graviditeta kravi treba omogućiti vrijeme mirovanja i smanjiti produkciju mlijeka. Teletu nakon teljenja treba osigurati zdrav i siguran kolostrum, da bi se mliječna žlijezda kroz to vrijeme mirovanja mogla dovoljno regenerirati.


Slijede dva principa metode zasušivanja – prema jednom, polagano izići iz laktacije kroz vremenski ograničeno propuštanje vremena mužnje (Kraftbormer metoda) i drugo, isprekidano zakidanje dojenja. Obje metode imaju prednosti i nedostatke.
Kraftbornerov postupak često se primjenju je u krava koje proizvode više od 10 kg mlijeka na dan. Između 6 i 8 tjedana prije teljenja iz obroka izbacimo koncentrat kao da krava proizvodi 4 – 5 litara mlijeka. Istodobno krave muzemo samo jednom dnevno, nakon čega prekidamo mužnju, vršak sisa dezinficiramo antiseptikom za sise i više ne muzemo.


Krave s manjom proizvodnjom mlijeka najčešće same munjevito prestanu s lučenjem mlijeka. I kod ove metode 2 – 3 dana prije posljednje mužnje treba smanjiti i oduzeti koncentrat, jer on potiće lučenje mlijeka. U svakom slučaju, ne može se prihvatiti pokušaj provedbe zasušivanja nerazumnim izmuzivanjem krava.


Vrijeme zasušivanja može se s funkcionalne strane podijeliti u četiri faze: zaustavljanje, resorpcija, mirovanje, kolostrum. Produljenje vremena između mužnji treba provoditi u etapama, a nakon zadnje mužnje ili prekida u sustavu šupljih prostora vimena nastaje permanentno jak (>4 kPa) unutarnji tlak. (Kilopond je jedinica za tlak kg/m ili sila koja masi od 1 kg daje ubrzanje od 9,8066 m/s2; modul stlačivosti kg/mm2). Ako je taj tlak viši nego sekrecijski žljezdane stanice produciraju mlijeko.


Istovremeno, kao posljedica labavosti ograničavajuće funkcije tkiva vimena, tekućinu i laktozu iz provodnog sustava vimena može provesti u krv (resorpcijska faza). Time se postupno treći dan umanjuje unutarnji tlak u vimenu. Količini protoka krvi vraćaju se i partikularni sastavi mlijeka (kazein kuglice masti) i podliježu fagocitozi s makro i mikrofagima, koji će u mlijeku slobodno strujati s dodatkom povišenoga unutarnjeg tlaka.

Time se u količini mlijeka sastav mijenja u vodenasto-mliječni, često već konzistentan sekret neznatnoga volumena. Tkivo vimena se umanjuje (faza mirovanja) i otprilike deset dana nakon posljednje mužnje ono nije više tako oblikovano. Uz te promjene u tijeku je i unutarnja pregradnja tkiva.

Prethodni članakKorištenje soje u hranidbi stoke
Sljedeći članakNove vrlo kvalitetne sorte jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.