Ukrasne koprive (Coleus blumei) jedna sunod mnogih vrsta Coleusa koje možemo izvorno naći od Afrike do Azije i Australije. Ono što ovu biljku čini toliko posebnom jest njezino atraktivno lišće, nevjerojatnih boja i oblika, koje dolaze u tolikom broju kombinacija da doslovce možemo reći da ima na tisuće raznih formi ove vrste.

Ova biljka prilično je izdržljiva i jednostavna za uzgoj. Odgovaraju joj svi dijelovi vrta, budući da podnosi sve tipove osvjetljenja. Jednako dobro uspijevat će posadite li ju u duboku sjenu ili na neko jako osvijetljeno mjesto. Većina Coleusa preživjet će i izravno sunčevo osvjetljenje. No, valja uzeti u obzir da je boja lišća izraženija ako se uzgajaju na sjenovitu mjestu.

Ukrasne koprive mogu se uzgajati i u kontejnerima, pa ih možete držati i kao sobne biljke. Iako se njezinim životnim vijekom smatra jedna godina, uklanjanjem cvjetnih izboja možete produljiti njezin vijek trajanja na nekoliko sezona. Ne trebate se bojati da će vas ova biljka opeći prilikom dodira, jer ne sadržava male kristalne iglice u svom lišću poput ostalih kopriva, pa vas ne može niti opeći.

Ukrasne koprive možete nabaviti u raznim bojama i veličinama, od onih manjih, do visećih i sl. Mlade biljčice mogu vam se činiti prilično “anemičnima” u odnosu na odrasle biljke. Nemojte ih podcijeniti, jer jednom kad Coleus dostigne određeni stupanj u razvoju, razvit će dodatno obojenje i oblik samog lista. Intenzitet osvjetljenja također igra važnu ulogu u obojenju lista. Neki varijeteti stvorit će intenzivnije boje ako se nalaze na nekom blago zasjenjenom mjestu, dok će drugima više odgovarati jako osvijetljeno mjesto, s puno sunca. Neka istraživanja pokazuju da se lišće razvija još intenzivnije boje pod fluorescentnim osvjetljenjem.

Coleus kao sobna biljka

Coleus će biti lijepa sobna biljka, sve dok prima dovoljno hranjiva i svjetla. Preporučljivo ga je posaditi na svijetlo mjesto, u zemlju za sadnju cvijeća koju možete kupiti u bilo kojoj cvjećarnici. Važno je da u loncu bude dobra drenaža, odnosno da se ne sakuplja voda. Tlo mora biti raznomjerno vlažno i, dakako, ne prevlažno. Postavite lonac na mjesto gdje će biljka primati barem nekoliko sati punog osvjetljenja svaki dan.

Hranjivo je nužno svakoj biljci, pa tako i ovoj, stoga ju je važno prihranjivati svaki mjesec. Za održavanje dobre kondicije biljke bitno je da ne dopustite da počne stvarati sjeme. Kad vidite cvjetne izboje, obvezno ih uklonite. Ako biljci dopustite da ode u cvat i stvori sjeme, ona će tako završiti svoj životni ciklus i umrijeti. Osim što ćete na taj način produljiti životni vijek ove biljke, potaknut ćete ju na jači bočni rast. Otkidanjem vršnog dijela, sva energija koja bi se trošila na razvoj cvijeta, ovako se usmjerava na bočne dijelove biljke i daje joj grmoliki izgled.

Coleus kao vrtna biljka

Ukrasne koprive ne bi se smjele saditi na otvoreno sve dok se temperatura ne povisi na 10° C. Iako će ove biljke preživjeti izravno sunce, ipak će se boja najbolje razviti u polusjeni (ako su uzgajane vani). Sadite koprive na udaljenost tridesetak cm u vlažnu, dobro dreniranu zemlju blago alkalične reakcije. Prihranjujte biljku svaki mjesec tekućim gnojivom (10:10:10). Ako vam se dogodi da ostavite biljku predugo bez vode, ona će polako venuti. No, kad ju ponovno zalijete, polako će vraćati tonus lista. Prilikom sadnje mladih biljčica važno je dobro zalijevati. Svakako ih malčirajte, jer na taj način čuvate toplinu i vlagu u tlu. Ovako ćete pomoći mladim biljčicama da se lakše priviknu na novo okruženje.

Razmnožavanje Coleusa

Ako želite malo proširiti svoju kolekciju ukrasnih kopriva, to vam neće biti problem. Razmnožavaju se prilično jednostavno.

• Sjeme nije skupo, a svoje prve mlade izboje i boje pokazuje već nakon manje od dva tjedna. Još je jedna od zanimljivosti da svaka sjemenka nosi biljku jedinstvenu po boji, te njihovim kombinacijama. Kad se biljka jednom razvije, možete razmnožiti one koje vam
se najviše sviđaju. To možete učiniti pelcanjem. Ako želite saditi koprivu kao sobnu biljku, sjeme možete posijati u bilo koje doba godine. Koprive koje ste namijenili za vrt, morate prvo posijati u kući, nekoliko tjedana prije nego što očekujete posljednji mraz, kako bi se biljčice dovoljno razvile i ojačale za vanjske uvjete. Sjeme ukrasne koprive je vrlo sitno, stoga ga ne treba sijati preduboko.

Najpogodnije su plitke posude, gdje ćete sjemenke pokriti tankim slojem fine zemlje. Posude držite na toplom, ali ne na izravnom suncu. Kad su male sadnice već dovoljno velike da njima lako možete baratati, presadite ih u zasebne posudice. Kad prođe svaka opasnost od iznenadnog mraza, presadite ih u vrt.


• Pelcanje je jednostavan način kako razmnožiti najljepšu biljku. Razmnožiti ju možete u bilo koje doba godine. Odrežite list ispod koljenca. Odstranite listiće pri dnu, i ako možete nabaviti neku hormonsku smjesu, umočite dio koji ide u zemlju u tu smjesu. Nakon toga zaplodite
pelcer u svježe pripremljeno sterilno tlo. Pelcere možete uzimati ujesen, tako da mlade biljčice uljepšavaju unutrašnji prostor tijekom zime. U proljeće ponovno možete uzeti nove pelcere i pripremiti ih za sadnju u vrtu. Starije biljke, pri kraju svoga životnog vijeka, počinju gubiti boju, stoga ih je dobro obnoviti.