Praktično pakiranje, mogućnost čuvanja do šest tjedana, pristupačna cijena i rastuća kvaliteta vina u pakiranju bag-in-box (BIB) čine ova vina sve prodavanijima. Posebno su zanimljiva mlađim potrošačima, onima u dobi od 25 do 34 godine; ekološki osviještenim generacijama, spremnijima podržati proizvod spram pakiranja.

Koja su najbolja bag in box vina u Hrvatskoj?

Graševina 2020. Iločkih podruma, Debit 2021. Dalmacijavina i crni Cuvée Benkovac Badela 1862; to bila su najbolja na ocjenjivanju vina u bag in box pakiranju održanom u travnju u zagrebačkom Vinskom klubu i zavrijedila titulu zlatnih.

Srebrna vina su Bijelo 2021. (mješavina graševine i rizlinga) Dobre berbe, Žlahtina 2021. vinarije Gospoja i Merlot 2018. Dalmacijavina. Brončana su Graševina 2021. Đakovačkih vina, Graševina Vezak 2020. Badela 2020. te Vupikova Graševina Terra Vinea 2020. Vina su ocjenjivali enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Tomo Jakopović i Frane Ševo, vinski kritičar i novinar Željko Suhadolnik te urednica časopisa Vinum.in Dijana Grgić.

Na ocjenjivanje su pristigla vina iz sve četiri hrvatske vinogradarske regije. Sva su u kategoriji kvalitetnih; prema kriteriju s organoleptičkog ocjenjivanja u Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu tri zlatna vina zavrijedila bi i kategoriju vrhunskih.

Baš zbog izletnika, a i drugih ljubitelja gemišta, nakon ocjenjivanja čistih vina probrana su i ona s izraženijom svježinom pogodna za dodavanje mineralne vode.

Uz precizno točenje “na čašice” svaki je ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode. Odabir najboljih bio je jednoglasan: Debit Dalmacijavina osvojio je prvo mjesto, Žlahtina Gospoja drugo, a Bijelo Dobre berbe treće.

Kao odgovor na potrebe tržišta sve je više i domaćih vinarija, što velikih, što malih obiteljskih; one dio proizvedenog vina plasiraju u bag-in boxu. Pakiranje bag in box iznimno je praktično zato što slavina ne dopušta ulazak kisika u posebnu vrećicu; tako vino tjednima zadržava organoleptička svojstva koja je imalo u trenutku punjenja. Zato je iznimno pogodno za ugostitelje koji žele vino točiti na čaše. Ne trebaju se bojati ni da ga neće istočiti s obzirom da je cijena po litri 20-ak kuna pa i gostu može čaša biti iznimno pristupačna.

Praktično je pakiranje i za domaćinstva, posebno za izletnike. Relativno dugo čuva temperaturu, a i ono što ostane, ponovno se može neko vrijeme čuvati kod kuće. Nakon otvaranja pakiranja i popijene čaše vina, sigurni ste da vas tijekom narednih šest tjedana čeka ista kvaliteta vina; to nije slučaj nakon otvaranja boce. Vino u kutiji zaštićeno je od oksidacije – zatvaranjem dotoka vina, slavine, vino ostaje svježe.

Jedan od primarnih razloga sve veće popularnosti vina u ovakvim pakiranjima je i ekološki; prema dostupnim podacima i do 10 puta manji ugljični otisak (u odnosu na boce). Naime, što je ambalaža lakša i reciklirajuća, to je nepovoljan utjecaj na klimu manji.

Malo po malo, pakiranje o kojem se donedavna govorilo s podsmjehom, popularno nazvano “bagnum”, vratilo se i pronašlo vlastito mjesto pod suncem. Prvi put korišteno je 1965. godine u Australiji. Dakako, ni približno tehnički usavršeno kao današnji bag-in-box. Nekada je najveći problem vina u kutijama bila kvaliteta, a danas je sve veći broj vinarija u svijetu koji u kutijama plasira vrlo kvalitetna vina od kojih su neka organska, biodinamička ili pak vina proizvedena s vrlo malim intervencijama. Bag-in-box je vrlo popularan u Australiji, Novom Zelandu i Skandinaviji.

Prema dostupnim podacima, više od 60 % vina na tržištima tih zemalja prodano je u kutijama od dvije ili tri litre. Norveška vlada favorizira bag-in-box kao dio paketa strategije održivosti. U Švedskoj se više od polovice svih vina prodanih u monopol trgovinama (“Systemboalget”) prodaje u bag-in-boxu. Veliki rast prodaje vina u kutijama bilježi se i u SAD-u te Francuskoj gdje u supermarketima imaju udio od 40 %. 

Novo vrijeme, novi trendovi

Iz engleskog lanca prehrambenih prodavaonica Sainsbury’s izvijestili su da je tijekom prvog vala pandemije potrošnja vina u bag-in-boxu porasla za više od 40 %. Trend se nastavio i nakon popuštanja pandemijskih mjera – novo vrijeme iznjedrilo je nove trendove. Shvatili su to i vinari širom svijeta, pa su sustavno radili na podizanju kvalitete vina. I na domaćem tržištu raste broj vinarija koje se odlučuju na bag-in-box pakiranja. Razumljivo, tu često nije riječ o vrhunskim, raskošnim vinima, ali je riječ o vrlo solidnim, sve boljim vinima. Dolaskom proljeća, u prirodi, za društvo i roštilj, puno je lakše ponijeti kutiju nego butelje – za puno situacija i novih okolnosti koje je iznjedrila pandemija, staklene boce ne samo da su skupe, već su i nepraktične.

Prednosti bag-in-boxa

Velike vinske kuće prepoznale su prednosti bag-in-boxa i njegov potencijal na tržištu. Vina se sve više naručuju i online, a kutije su praktične. U zadnjih nekoliko godina iznimno veliki rast potrošnje vina u kutijama, višecifreni, zabilježio je i Amazon, najveći svjetski distributer roba široke potrošnje. Mnoga istraživanja tržišta pokazala su da mlađe generacije potrošača više cijene sadržaj od forme. Kupovinom vina u kutiji sklapaju kompromis sa stvarima koje su im (ne)bitne – ambalaža, etiketa, jeftiniji transport, ukupno jeftinija cijena za jednako kvalitetno ili čak kvalitetnije vino od vina koje je na polici skuplje samo zato što je u boci.

Na primjer, izvrsna vrijednost za novac je Graševina Belje, BIB; 3 litre koja u trenutku pisanja članka u Vrutku košta 64,98 kn. Vrlo ugodno vino u kojem se na početku osjete arome citrusa, mandarine i grejpfruta, kasnije zelene jabuke. Mineralnost je vrlo izražena, što lijepo odražava terroir. Sjajno vino za svaki dan.

Graševina Ilok 2019., 3 litre može se naći u Vrutku za 69,98. Ima 12 % alkohola, suho je vino. Za Malvaziju Laguna BIB od 3 litre treba izdvojiti 79,98. Ima 11,5 % alkohola, vrlo je ugodno i pitko vino. Laguna u ponudi ima i Merlot BIB, 3 litre za 49,98 kn, što znači cijenu po litri 16,66 kn. Graševina Orahovica 2020., BIB, 3 litre u Vrutku košta 54,98 kn. Za dvije kune više po pakiranju graševinu nude i Erdutski podrumi – 56,98 kn.

Zanimljiv BIB od 10 litara je Malvazija Prodan 2020. koja u Vrutku košta 199,98 kn, što znači da je cijena jedne litre 20,00 kn. Iz kuće vina Ivan Katunar s Krka dolazi Sansig 2019. u pakiranju od 10 litara i prodaje se po cijeni od 220 kn na online shopu Croland. Proizveden je od sorte sansigot uzgojene u vinogradima na lokalitetu Krasina, obogaćenog melioracijom krša. Ugodno i pitko vino, suhog i živog okusa, tipičnih aroma sorte i otoka Krka. Manji vinari, poput Poljoprivrednog obrta Vivoda iz Rovinja uvrstili su BIB u ponudu, na zahtjev svojih kupaca. Dobar primjer osluškivanja tržišta i uvažavanja želja svojih kupaca. U ponudi je Teran rose, 5,0 litara po cijeni od 100 kn.

Briga za okoliš

Rastu proizvodnje i potrošnje vina u bag-in-boxovima (ali i tetra paku i limenkama) zasigurno će pridonijeti i sve veće cijene staklenih boca i načini njihove proizvodnje. Vino iste kvalitete može se puniti u boce ili u bag-in-box. Pakiranje se može reciklirati, a troškovi prijevoza su manji. Povećane emisije stakleničkih plinova izravno utječu na globalno zagrijavanje, pa je zabrinutost zbog ugljičnog otiska sve veća. Dug je to put koji zahtijeva edukaciju potrošača o prednostima bag-in-boxa.

No, trebalo je vremena (i još treba) za marketing i edukaciju potrošača o (za određena vina) prednostima navojnih čepova, u odnosu na čepove od pluta. Prije dvadeset godina to je bilo nezamislivo, a danas uživamo u mnogim dobrim, mladim i svježim vinima pod navojnim čepom. Najvažnije je da su vina u bag-in-boxu kvalitetna, jer jedino će tako steći naklonost kupaca. Niža cijena tih vina treba biti isključivo rezultat jeftinijeg pakiranja i transporta, nikako slabije kvalitete.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje