Praktično pakiranje, mogućnost čuvanja do šest tjedana, pristupačna cijena i rastuća kvaliteta vina u pakiranju bag-in-box (BIB) čine ova vina sve prodavanijima. Posebno su zanimljiva mlađim potrošačima, onima u dobi od 25 do 34 godine; ekološki osviještenim generacijama, spremnijima podržati proizvod spram pakiranja.

Koja su najbolja bag in box vina u Hrvatskoj?

Graševina 2020. Iločkih podruma, Debit 2021. Dalmacijavina i crni Cuvée Benkovac Badela 1862; to bila su najbolja na ocjenjivanju vina u bag in box pakiranju održanom u travnju u zagrebačkom Vinskom klubu i zavrijedila titulu zlatnih.

Srebrna vina su Bijelo 2021. (mješavina graševine i rizlinga) Dobre berbe, Žlahtina 2021. vinarije Gospoja i Merlot 2018. Dalmacijavina. Brončana su Graševina 2021. Đakovačkih vina, Graševina Vezak 2020. Badela 2020. te Vupikova Graševina Terra Vinea 2020. Vina su ocjenjivali enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Tomo Jakopović i Frane Ševo, vinski kritičar i novinar Željko Suhadolnik te urednica časopisa Vinum.in Dijana Grgić.

Na ocjenjivanje su pristigla vina iz sve četiri hrvatske vinogradarske regije. Sva su u kategoriji kvalitetnih; prema kriteriju s organoleptičkog ocjenjivanja u Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu tri zlatna vina zavrijedila bi i kategoriju vrhunskih.

Baš zbog izletnika, a i drugih ljubitelja gemišta, nakon ocjenjivanja čistih vina probrana su i ona s izraženijom svježinom pogodna za dodavanje mineralne vode.

Uz precizno točenje “na čašice” svaki je ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode. Odabir najboljih bio je jednoglasan: Debit Dalmacijavina osvojio je prvo mjesto, Žlahtina Gospoja drugo, a Bijelo Dobre berbe treće.

Kao odgovor na potrebe tržišta sve je više i domaćih vinarija, što velikih, što malih obiteljskih; one dio proizvedenog vina plasiraju u bag-in boxu. Pakiranje bag in box iznimno je praktično zato što slavina ne dopušta ulazak kisika u posebnu vrećicu; tako vino tjednima zadržava organoleptička svojstva koja je imalo u trenutku punjenja. Zato je iznimno pogodno za ugostitelje koji žele vino točiti na čaše. Ne trebaju se bojati ni da ga neće istočiti s obzirom da je cijena po litri 20-ak kuna pa i gostu može čaša biti iznimno pristupačna.

Praktično je pakiranje i za domaćinstva, posebno za izletnike. Relativno dugo čuva temperaturu, a i ono što ostane, ponovno se može neko vrijeme čuvati kod kuće. Nakon otvaranja pakiranja i popijene čaše vina, sigurni ste da vas tijekom narednih šest tjedana čeka ista kvaliteta vina; to nije slučaj nakon otvaranja boce. Vino u kutiji zaštićeno je od oksidacije – zatvaranjem dotoka vina, slavine, vino ostaje svježe.

Jedan od primarnih razloga sve veće popularnosti vina u ovakvim pakiranjima je i ekološki; prema dostupnim podacima i do 10 puta manji ugljični otisak (u odnosu na boce). Naime, što je ambalaža lakša i reciklirajuća, to je nepovoljan utjecaj na klimu manji.

Malo po malo, pakiranje o kojem se donedavna govorilo s podsmjehom, popularno nazvano “bagnum”, vratilo se i pronašlo vlastito mjesto pod suncem. Prvi put korišteno je 1965. godine u Australiji. Dakako, ni približno tehnički usavršeno kao današnji bag-in-box. Nekada je najveći problem vina u kutijama bila kvaliteta, a danas je sve veći broj vinarija u svijetu koji u kutijama plasira vrlo kvalitetna vina od kojih su neka organska, biodinamička ili pak vina proizvedena s vrlo malim intervencijama. Bag-in-box je vrlo popularan u Australiji, Novom Zelandu i Skandinaviji.

Prema dostupnim podacima, više od 60 % vina na tržištima tih zemalja prodano je u kutijama od dvije ili tri litre. Norveška vlada favorizira bag-in-box kao dio paketa strategije održivosti. U Švedskoj se više od polovice svih vina prodanih u monopol trgovinama (“Systemboalget”) prodaje u bag-in-boxu. Veliki rast prodaje vina u kutijama bilježi se i u SAD-u te Francuskoj gdje u supermarketima imaju udio od 40 %. 

Novo vrijeme, novi trendovi

Iz engleskog lanca prehrambenih prodavaonica Sainsbury’s izvijestili su da je tijekom prvog vala pandemije potrošnja vina u bag-in-boxu porasla za više od 40 %. Trend se nastavio i nakon popuštanja pandemijskih mjera – novo vrijeme iznjedrilo je nove trendove. Shvatili su to i vinari širom svijeta, pa su sustavno radili na podizanju kvalitete vina. I na domaćem tržištu raste broj vinarija koje se odlučuju na bag-in-box pakiranja. Razumljivo, tu često nije riječ o vrhunskim, raskošnim vinima, ali je riječ o vrlo solidnim, sve boljim vinima. Dolaskom proljeća, u prirodi, za društvo i roštilj, puno je lakše ponijeti kutiju nego butelje – za puno situacija i novih okolnosti koje je iznjedrila pandemija, staklene boce ne samo da su skupe, već su i nepraktične.

Prednosti bag-in-boxa

Velike vinske kuće prepoznale su prednosti bag-in-boxa i njegov potencijal na tržištu. Vina se sve više naručuju i online, a kutije su praktične. U zadnjih nekoliko godina iznimno veliki rast potrošnje vina u kutijama, višecifreni, zabilježio je i Amazon, najveći svjetski distributer roba široke potrošnje. Mnoga istraživanja tržišta pokazala su da mlađe generacije potrošača više cijene sadržaj od forme. Kupovinom vina u kutiji sklapaju kompromis sa stvarima koje su im (ne)bitne – ambalaža, etiketa, jeftiniji transport, ukupno jeftinija cijena za jednako kvalitetno ili čak kvalitetnije vino od vina koje je na polici skuplje samo zato što je u boci.

Na primjer, izvrsna vrijednost za novac je Graševina Belje, BIB; 3 litre koja u trenutku pisanja članka u Vrutku košta 64,98 kn. Vrlo ugodno vino u kojem se na početku osjete arome citrusa, mandarine i grejpfruta, kasnije zelene jabuke. Mineralnost je vrlo izražena, što lijepo odražava terroir. Sjajno vino za svaki dan.

Graševina Ilok 2019., 3 litre može se naći u Vrutku za 69,98. Ima 12 % alkohola, suho je vino. Za Malvaziju Laguna BIB od 3 litre treba izdvojiti 79,98. Ima 11,5 % alkohola, vrlo je ugodno i pitko vino. Laguna u ponudi ima i Merlot BIB, 3 litre za 49,98 kn, što znači cijenu po litri 16,66 kn. Graševina Orahovica 2020., BIB, 3 litre u Vrutku košta 54,98 kn. Za dvije kune više po pakiranju graševinu nude i Erdutski podrumi – 56,98 kn.

Zanimljiv BIB od 10 litara je Malvazija Prodan 2020. koja u Vrutku košta 199,98 kn, što znači da je cijena jedne litre 20,00 kn. Iz kuće vina Ivan Katunar s Krka dolazi Sansig 2019. u pakiranju od 10 litara i prodaje se po cijeni od 220 kn na online shopu Croland. Proizveden je od sorte sansigot uzgojene u vinogradima na lokalitetu Krasina, obogaćenog melioracijom krša. Ugodno i pitko vino, suhog i živog okusa, tipičnih aroma sorte i otoka Krka. Manji vinari, poput Poljoprivrednog obrta Vivoda iz Rovinja uvrstili su BIB u ponudu, na zahtjev svojih kupaca. Dobar primjer osluškivanja tržišta i uvažavanja želja svojih kupaca. U ponudi je Teran rose, 5,0 litara po cijeni od 100 kn.

Briga za okoliš

Rastu proizvodnje i potrošnje vina u bag-in-boxovima (ali i tetra paku i limenkama) zasigurno će pridonijeti i sve veće cijene staklenih boca i načini njihove proizvodnje. Vino iste kvalitete može se puniti u boce ili u bag-in-box. Pakiranje se može reciklirati, a troškovi prijevoza su manji. Povećane emisije stakleničkih plinova izravno utječu na globalno zagrijavanje, pa je zabrinutost zbog ugljičnog otiska sve veća. Dug je to put koji zahtijeva edukaciju potrošača o prednostima bag-in-boxa.

No, trebalo je vremena (i još treba) za marketing i edukaciju potrošača o (za određena vina) prednostima navojnih čepova, u odnosu na čepove od pluta. Prije dvadeset godina to je bilo nezamislivo, a danas uživamo u mnogim dobrim, mladim i svježim vinima pod navojnim čepom. Najvažnije je da su vina u bag-in-boxu kvalitetna, jer jedino će tako steći naklonost kupaca. Niža cijena tih vina treba biti isključivo rezultat jeftinijeg pakiranja i transporta, nikako slabije kvalitete.