Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske koji je održan sredinom ožujka u zagrebačkom hotelu Esplanade, posjetitelji su kušali 200 novih vina iz 38 vinarija Središnje bregovite Hrvatske. Vinari su uz vina prošlogodišnje berbe predstavili i ona starijih godišta koja tek izlaze na tržište. S njima se upoznalo nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca te građana – zaljubljenika u vina.

En Primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Na ovom En Primeuru kod mnogih ćete naših vinara, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja ima 105 članova.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Na manifestaciji je istaknuto da velik broj novih modernih vinarija u ovom središnjem dijelu Hrvatske postaje omiljena enogastronomska destinacija s autentičnom ponudom jer se tamo uz domaću tradicionalnu kuhinju mogu kušati vina velikog broja autohtonih sorti – pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenušci, stoga i ovaj En Primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrđuju sve veći značaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponudu. Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prateću turističku i ugostiteljsku ponudu. Naime, iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i u inozemstvu, veliku pozornost pridaju prodaji vina na kućnom pragu. Žele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.

Foto: Rikard Jadan