Iskopavaju se hektari najboljih vinograda, ali zlatna žutica ne posustaje.

Općina Štrigova od sredine srpnja od jutra do sutra bila je zaokupljena pripremama za Štrigovske noći koje su se održale krajem srpnja i posebno s naglaskom na spektakl na Mađerkinom bregu i Vidikovcu. Na žalost, nekako ispod radara prolazi napast koja opasno prijeti štrigovskom vinogradarstvu i vinarstvu u obliku američkog cvrčka i zlatne žuticekoji strahovitim širenjem oštećuju štrigovsko vinogradarstvo.

I tijekom kolovoza morat će se prići krčenju zaraženih vinograda, osam u slobodnom sektoru te sedam od članova Udruge Hortus Croatia, nekoliko hektara, kaže Stjepan Pozderec, komunalni redar općine Štrigova

Već je iskorijenjeno ili iskopano nekoliko hektara ponajboljih vinograda, ali bolest ne staje. Tako je samo minulih dana zaprimljeno novih 15 zahtjeva za iskapanje kod ponajboljih vinogradara. I dok se vinogradari i općinski čelnici bore s time, malo kojima drugima na višoj razini je stalo do toga. Sada na kraju kada već jako gori, javilo se hrvatsko ministarstvo poljoprivrede s Naredbom o uklanjanju zapuštenih vinograda i svime drugome što tome pripada. Naredbom se želi vlasnike prisiliti da očiste zapuštene površine, a onda bi ministarstvo stvorilo uvjete da se tako uređene parcele daju u najam ili zakup, nikako prodaju.

Nema prodaje očišćenih površina, nego najam ili zakup

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik od 2015. godine aktivno i stalno upozorava Ministarstvo poljoprivrede i samu ministricu, koja ga je na kraju primila u ured i dogovorili su strategiju. Ali dugo, predugo je trajalo i sada pred ovu jesen stupila je na snagu uredba koja je dobra, ali preslaba da problem do kraja riješi.

Dobro je što je uredba detektirala tri stvari koje se odnose na krčenje oboljelih vinograda i što će ministarstvo financirati troškove, JLO koje će to same učiniti i vinogradarima nadoknaditi štete. Rebernik je zadovoljan što je Ministarstvo jasno kazalo kako se očišćene i uređene parcele neće prodavati nego samo dati u najam i tu su vinogradari zadovoljni. Dobri poznavatelji koji znaju kako je kod takvih stvari, misle kako će sve to prekasno stići.

A mudriji su mišljenja kako više krivac nije američki cvrčak odnosno zlatna žutica, nego zaraženi trsovi koje naši vinogradari kupuju negdje izvan Hrvatske, ili pak u Hrvatskoj već oboljele. Iz ne zna se kojih razloga oni za sada o tom samo šapuću. A istina je sigurno tu, jer zna se kako što zbog cijene, a što zbog brze dostave mnogi međimurski, ali i hrvatski vinogradari po trsove odlaze u Srbiju, Italiju i Mađarsku, zemlje koje baš i nisu uredne kada je u pitanju zdravlje trsova koje prodaju hrvatskim vrijednim vinogradarima.

Ovako izgleda najveći broj trsova gdje je zlatna žutica starosjedilac
Zapušteni, uglavnom uglavnom slovenskih vlasnika carstvo je prijenosnika bolesti
Grozdovi na zaraženim trsovima završavaju rast i raspadaju se
Tu je lani rastao silvanac zeleni, jesenas se pojavila zaraza i sada je iskrčen
Država je reagirala, ali pet godina prekasno, kaže Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova