Vinogradarstvo je među najstarijim granama poljoprivrede. Proučava se najduže, a opet i dalje postoje problemi i nedoumice koje nije moguće riješiti. Taman kada mislimo da smo sve zaključili i shvatili, dođe godina kada nas priroda podsjeti da se nikada ne smijemo opustiti.

Površine pod ekološkom proizvodnjom vinove loze svake godine rastu. Potrebe za ekološkim proizvodima postaju sve veće, pa i ponuda takvih proizvoda raste. Razvoj globalnog trenda u smjeru ekološke proizvodnje prati i razvoj sredstava koja se koriste u ekološkoj proizvodnji, pa se svake godine olakšava i omogućuje sve uspješnija i lakša ekološka proizvodnja. Vjerujemo da će se trend povećanja učinkovitih sredstava nastaviti.

Nakon što smo dokazali i pokazali da ekološka proizvodnja nije skuplja od konvencionalne i da su prinosi jednaki ili viši, a kvaliteta grožđa neusporediva, ponavljamo neke od najvažnijih proizvoda koje koristimo u održivoj proizvodnji vinograda.

Ono što je važno da između dvije zaštite u vinogradarstvu ne smije proći više od 8 dana. Između ili zajedno sa sredstvima zaštite koristimo i ojačivače i prihrane kako bi biljkama aktivirali vlastite mehanizme obrane.

U nastavku donosimo tablicu najvažnijih proizvoda za zaštitu vinograda s napomenama.

Najvažniji proizvodi za zaštitu vinograda

ProizvodNamjenaNapomena
Bio 9 rame plusSadrži bio mimetric liniju koja omogućuje postupno otpuštanje aktivnih sastojaka i djeluje sistemično. Koristimo najviše kod problema plamenjače. Mikroelementi  (Cu, Mn, Zn) vezani su na nano čestice.Oprezno pri miješanju s drugim proizvodima.
ICCZN++Nano tehnologija bakra. Sistemično djelovanje, floemom i ksilemom.Miješa se sa svim proizvodima, pH je 1.
Phytogreen sulphur 800Klasičan sumporni proizvod koji zbog svoje površinske reakcije djeluje na pH pa smanjuje napad pepelnice.Miješamo ga s bakrenim proizvodima. Jako važan element za organoleptička svojstva i za omjer s dušikom.
Cuprum MZBakar oksiklorid s okvašivačem.U mirovanju.
Secur 50Bakar oksiklorid.U mirovanju.
Algovital plus Phytogreen algaeAlgična kiselina s kalijem. Važan proizvod nakon formiranja bobice.Koristimo ga u prihranama svakih 14 dana. Kod nepovoljnih prilika.
Asset fiveInsekticid koji djeluje na štetnike. Širok spektar djelovanja. Koristimo ga sa Lecitinom ili nekim uljima koji štite aktivnu tvar.Koristimo ga pri prvim pojavama štetnika. Namjena prema registraciji.
Carbo eko KOrganski kalij bitan za razvoj bobica. 20 % kalija koji brzo ulazi u biljku te direktno utječe na kvalitetu i kvantitetu bobice.Vodotopivi kalij koji se koristi kroz sustav navodnjavanja kao i folijarnim tretmanima.
Red blocCrvene alge i jod. Važan proizvod za gljive truležnice. Ojačava biljku na botritis te povećava sadržaj šećera u biljkama.Koristimo ga od šare do berbe.
PottasolKalijeva staklena voda koja služi za površinsku „dezinfekciju“. Ojačava stanične stijenke i smanjuje prodiranje gljivica i štetnika. Često u borbi protiv botritisa.Proizvod možemo koristiti često, no pažljivo s miješanjem zbog alkalne reakcije.
VitisanKalij hidrogenkarbonat koji svojim alkalnim djelovanjem isušuje hife gljivica i djeluje fungicidno na pepelnicu i botritis.Koristi se protiv pepelnice i botritisa.
AspidaPosebno obrađen i dorađen sumpor u kombinaciji s kalcijem. Proizvod djeluje kao fungicid, spada u grupu proizvoda koji svojim pH uništavaju gljivice na površini.Može se miješati s bakrenim proizvodima i piretrinima.
Beta boostBiljni hormoni i alge koji djeluju na balansiranje biljnih procesa i stvaranje tvari.Koristi se od početka prema kraju vegetacije.
OlivegDemeter standard proizvoda. Kombinira različite prehrambene sastojke koji djeluju na ojačavanje biljaka. Mirisom tjera kukce.Koristi se prilikom očekivanog napada štetnika.
Phytogreen borBor je mikroelemet važan u prilikom cvatnje jer je neizostavan za kvalitetnu oplodnju.Prije i nakon cvatnje.
AzatinSistemičan AZADIRAKTIN 3%. Najjači sistemičan insekticid u ekološkoj proizvodnji.Kroz sustav navodnjavanja i prskanjem.
Equisetum plusPoljska preslica koja svojim sastavom djeluje na površinu biljnog tkiva ojačavajući membrane.Koristi se u prskanjima s dohranom između tretiranja.
Plantosol N75Aminokiseline biljnog porijekla, sa 7,5 % dušika.Prska se nekoliko puta u vegetaciji.

Kontaktirajte nas za individualni plan zaštite i okvirne vremenske intervale.

www.andermatt.hr

Foto: www.seeingcroatia.com

Prethodni članakBrzinski bounty
Sljedeći članakVrste roštilja u domu i prirodi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.