Jedna od najznačajnijih istarskih poljoprivrednih tvrtki svakako jest Agroprodukt, koji ima sjedište u Puli i zapošljava 30-ak stalnih djelatnika te desetak sezonaca godišnje te proizvodi oko 450 tona grožđa i 230 do 250 tona maslina. U preradi dobiva 35 do 40 tona maslinovog ulja, a vina 300 do 350 tisuća litara, ovisno o berbi.

S odlukom da se dalje razvija vinski (Medea) i maslinarski (Salvela) brend zadnjih 4-5 godina Agroprodukt je investirao oko milijardu i pol kuna vodeći računa pri tome da ima što manje ljudskog rada. Naravno rade i strojevi i ljudi u vinogradima i maslinicima. Ulagalo se u mehanizaciju, sadnju trajnih nasada, opremu za berbu i gospodarska vozila. Agroproduktova uljara djeluje više od sto godina i treba podsjetiti da su prvi imali hidraulične preše. Njezin rad stalno unapređuju i planiraju dalje modernizirati nabavkom novih strojeva u što će uložiti oko 800 tisuća eura.

Vinogradi i maslinici Agroprodukta su na području općina Ližnjan i Medulin, te gradova Pule i Vodnjana. Planiraju povećati vinograde za desetak hektara u naredne dvije godine, dok u maslinarstvu imaju više od 12 tisuća stabala maslina od kojih je 2.000 mladih i za nekoliko godina žele dostići proizvodnju od 320 tona maslina i od 45 do 50 tona ulja.

Direktor Agroprodukta Aleksandar Bašić Palković objasnio je i kako je na poslovanje Agroprodukta utjecala koronakriza.

-Specijalizirali smo se za uljarstvo i vinarstvo i prilagodili se tržišnoj situaciji cjenovno tako da smo uspjeli prodati maslinovo ulje i u berbu ušli bez zaliha, dok je s vinom malo drukčija priča sukladno s prometom u ugostiteljstvu i turizmu (u lokalima i ugostiteljskim kućama). Zadovoljni smo ukupnim poslovanjem iako tri prva mjeseca 2021. teku usporeno, ali ako turistička sezona bude kao lani, bit ćemo zadovoljni.

Raskid suradnje s Podravkom

S obzirom na to da je tvrtka ranije više godina poslovno surađivala s Podravkom u proizvodnji industrijske rajčice, zanimalo nas je zašto su odustali od te proizvodnje?

-Industrijskom rajčicom se ne bavimo već drugu sezonu, a prosječna godišnja proizvodnja kretala se oko 1.100 – 1.200 tona i ta je proizvodnja isključivo bila namijenjena za Podravku. Točno je da smo im jedne godine isporučili 18 posto od njihovih ukupnih potreba, no prosječno smo ispunjavali 13 ili 14 posto njihovih godišnjih potreba. Rajčicu više ne proizvodimo zbog dva čimbenika. Prvi je opredjeljenje da budemo tvrtka specijalizirana za proizvodnju grožđa i maslina, za vinarstvo i maslinarstvo na vrhunskoj razini i sukladno s tim investirali smo u jačanje proizvodnje. Drugi je čimbenik odustajanja od rajčice vezan za njezinu cijenu, jer se s Podravkom nismo mogli dogovoriti. Godinama je iznosila 80 lipa po kilogramu i kad su ponudili nižu cijenu za 10 lipa to za nas nije bilo prihvatljivo. Proizvodnja s tom cijenom nije bila rentabilna, rekao je direktor Agroprodukta.

Iskorak u količinama i kvaliteti vina

U cjelokupnoj vinarskoj proizvodnji Agroprodukta najvažnija je kvaliteta proizvoda koja je potvrđena mnogobrojnim domaćim i svjetskim priznanjima za vrhunsku kvalitetu o čemu smo upitali enologa Marka Krstačića, voditelja vinarije Vodnjan.

Zapažen je iskorak zabilježen glede količina i kvalitete, a modernizacijom smo snizili proizvodne troškove i osigurali još kvalitetniju proizvodnju. Zato smo u prilici da tržištu nudimo vino i ulje po pristupačnijim cijenama. Naša vrhunska vina i posebice vrhunsko ekstra djevičansko  maslinovo ulje (ocijenjeno oko 95 bodova) dobitnici su mnogih domaćih i svjetskih priznanja (Njemačka, Italija, Španjolska, Japan, Kina, SAD i ostale zemlje).

 class=
Enolog MarkoKrstačić, voditelj vinarije Vodnjan

Maslinovo ulje plasiraju pretežno na domaćem lokalnom tržištu. U kušaonici koja se nalazi u vinariji prodali su cjelokupnu zalihu, a kupci su bili domaći i strani gosti. Cijena maslinovog ulja se kreće oko 90 kuna po litri, a ovisna je i o pakiranju. Slična je situacija i s plasmanom vina s tim da se dosta vina izvozi (kao i ulja), a najviše u Njemačku, Austriju, Nizozemsku, Srbiju, Češku i dr. U Hrvatskoj se najviše prodaje u gradu Zagrebu, Dalmaciji, na otocima, pretežito u hotelskim kućama i ugostiteljsko-turističkim objektima koji rade cijelu godinu.

 U pogledu cijena vina Agroprodukt ima nekoliko obitelji brendova, primjerice liniju svježih vina Medea (40 kuna po boci 0.75, izuzev pjenušca po 50 kuna) čini sedam proizvoda: Malvazija istarska, Chardonnay, Rosé, Merlot, Teran, Cabernet sauvignon i pjenušava Malvazija. Ta su vina (za početnike i za vinske znalce) vrlo kvalitetan proizvod po razumnoj cijeni. Premium liniju čine Montiron malvazija (oko 70 kuna) i Punta Greca (190 kuna) i oni se plasiraju po nešto većim cijenama, istaknuo je Krstačić.