Riječ pekan dolazi od indijanske riječi koja u prijevodu znači orah koji je tako tvrd da je potreban kamen da bi ga se razbilo. Pekan, lat. Carya illinoinensis je veliko listopadno drvo koje pripada obitelji oraha. Stablo je porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a. Danas se pekan uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, no i dalje oko 80 % u SAD-u. U Europi su postali popularni tek u 16. st.

Tijekom proljeća na drvetu pekana nastaju rese koje na sebi imaju nakupinu cvjetova, iz kojih se, nakon oprašivanja, do jeseni razvija plod koji je svjetlo do tamno smeđe boje, ovalnog oblika duljine i do 8 cm. Berba pekana počinje u studenom i traje do prosinca, čak i siječnja. U prerađivačkim pogonima se pekani čiste od lišća, granja i napuklih oraha, zatim se selektiraju prema veličini te se tek onda mehanički skida ljuska i odlaze na pakiranje.

Izuzetno hranjiva namirnica

Pekani su veliki hrskavi masni orasi. Bogati su proteinima i vlaknima te su izrazito blagotvorni za krvožilni sustav kojeg čine zdravijim. Pekani su svestrani orasi koji se mogu konzumirati kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite od oraha, praline i bogati sladoledi.

Postoji nekoliko izvrsnih sorata pekan oraha, npr. Cape fear, Elliott i Moreland. Ovi pekan orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1. Šaka pekan oraha zadovoljit će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se također naziva tiamin, a u našem tijelu ima važnu ulogu opskrbe organizma energijom, otpuštanju šećera te normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

San Saba regija u središnjem Texasu drži reputaciju kao svjetska prijestolnica pekan oraha. Pekane je u raznim oblicima moguće pronaći u supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama tijekom cijele godine. Preporuka je da kupite sirove cijele s ili bez ljuske jer ih je zaista lagano pripremiti kao slani ili slatki snack ili nešto drugo. Prilikom kupnje obratite pažnju da izgledaju zdravo, da budu kompaktni, jednolični te da imaju težinu kad ih primite u ruku. Pekani ne bi smjeli imati napukline, osim onih prirodnih, ne smiju imati točkice te pogotovo ne smiju imati užegao miris.

Čuvaju se u frižideru

Ako ih ne mislite odmah konzumirati, pekane je najbolje staviti u plastičnu vrećicu u frižider gdje će ostati svježi i do nekoliko mjeseci ili ih možete zamrznuti što će barem dvostruko produžiti njihov rok trajanja. Pekani na tržište dolaze u nekoliko kategorija koje označavaju njihovu kvalitetu. U kulinarstvu, pekani se osim u već u spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, muffinima, posipani po desertima, u keksima i kolačima.

Počevši od najkvalitetnijih ujedno i najvećih, pa tako i najskupljih, pekani se kategoriziraju na:

1. Mammoth polovice (velike polovice cca. 250 kom u – 0,45 kg

2. Junior Mammoth polovice (malo manje polovice do 300 kom)

3. Jumbo (polovice do 350 kom).

pekan

Novi projekt uzgoja pekan oraha u Hrvatskoj

U suradnji s američkim tvrtkom, Šulog d. o. o. pokreće novi projekt uzgoja pekan oraha u Hrvatskoj i zemljama okruženja. Interes za otkupom ove dohodovne kulture je vrlo velik i očekuje se da će u Hrvatskoj polučiti izvrsne rezultate. Jamstvo uspjeha je velika konkurentnost proizvodnje u EU, jer bi se izbjegli troškovi prekoocenskog slanja, a ujedno se očekuje novi jedinstveni okus zbog novih mikrolokacija.

Interes za pekanom rapidno raste, a posebno s obzirom na njegovu kvalitetu i izvrstan okus. U ponudi imamo 20 sorti pekan oraha,: Sioux, Apache, Shoshoni, Oconee, Mohawk, Churriana, Kiowa, Lakota, Pawnee, Mahan, Western, Cherokee, Chayenne, Wichita i dr.

Za više informacija i narudžbe kontaktirajte na:

Exotic King

Ivan Šulog

Tel: +385 1 33 12 582

Fax: +385 1 33 90 293

Mobitel : +385 98 412 632

www: exotic–king.com

E-mail: sulog@zg.t-com.hr