Pušipel je vodeća sorte vinove loze u Međimurskoj županiji. David Štampar u ime društva vinogradara i vinara HORTUS CROATIAE Međimurje, međimurski župan Matija Posavec i izv. prof. dr. sc. Darko Preiner u ime Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sredinom lipnja u Domu kulture u Štrigovi, potpisali su Sporazum o nastavku suradnje oko oplemenjivačkih prava i matičnog nasada klonova pušipela.

Dosadašnji partneri na projektu pušipela kao zaštitne autohtone vrste klonova i trsova te poglavito vina ugovorom ili sporazumom suglasili su se da projekt ide dalje. Bit sporazuma je kako će se od sada plemke i klonovi nuditi u prodaju vinogradarima izvan Međimurske županije s oznakom podrijetla MEĐIMURJE. Konkretnije, ide se u povećanje površina za uzgoj klonova pušipela. Kad međimurski vinogradari zadovolje svoje potrebe za sadnjom, preostali klonovi prodavat će se zainteresiranim subjektima izvan Međimurske županije.

Iznjedreno 5 klonova koji daju odlične rezultate

Sporazum predviđa i kako će se dijeliti troškovi, ali i dobit prodajom pušipelovih trsova. Oni će se prodavati u druge dijelove Hrvatske, a u skoroj budućnosti i u svijet, jer interes postoji. Preiner je kazao kako su sorta, a poglavito vino Pušipel jako dobro prihvaćeni u cijeloj Hrvatskoj. Spadaju u sam vrh vinogradarstva, vinarstva i konzumiranja kod potrošača.

Matični nasadi zasađeni su na imanju Vladimira Horvata u Svetom Urbanu 2011. Od početna 32 klona iznjedreno je njih 5 koji su pokazali da su najsnažniji i najbolji za podizanje ceritifiranog matičnjaka. Njih smo označili oznakom PUŠ- i dodali im brojeve. PUŠ broj 011 je od vinogradara i vinara najbolje prihvaćen. Trs je vrlo otporan na bolesti i štetnike, a vina su dobrih karakteristika te izraženih aroma, prisnažio je Preiner. Zahvalio je i obitelji Vladimira Horvata na skrbi, brizi i održavanju matičnjaka kao vinograda zasađenog pušipelom. Nedavno su Horvatovi klonove koji će biti korišteni za razmnožavanje trsova zasadili na ‘terase’. Upravo su odlučili kako će podignuti još nekoliko terasa, jer potražnja za trsovima je velika.

pušipel
Preiner, Štampar i Posavec potpisom sporazuma pušipel šalju na druga tržišta

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje