Obitelj Benvenuti je sredinom studenog u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella javnosti predstavila novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta. Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. Dobivena je od sorte teran, Za nju su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti. Smatraju da u sebi utjelovljuje potencijal kad je u pitanju kvaliteta.

Teran je savršeno prilagođen klimatskim promjenama. Istodobno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za središnju Istru, preciznije Motovunštinu. Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća  Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku. Sada se mogu naći samo u kolekcijama zaljubljenika u vino.

Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter. Vjerujemo u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima dobijemo vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, omogućava mu da pokaže najbolje od sebe, rekao je Albert Benvenuti.

Autentično i prepopoznatljivo

U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte. Nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije, vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina. Time mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mladog u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci, spomenuo je Nikola Benvenuti.

Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova. Oni im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec. Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi. Nakon toga su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište kupcima i kolekcionarima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje