22. siječnja 2023. u Svetom Ivanu Zelini proslavljen je Dan Svetog Vinka – Vincekovo. Domaćin proslave Vincekova u Svetom Ivanu Zelini ove godine bila je Klet Ljubekov gaj.

Ispred kleti su se sudionici okupili te se uputili u vinograd gdje se održavala glavna ceremonija proslave Vincekova. Velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec, zalijao je trsek dobrom vinskom kapljicom. Direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“. Svog zaštitnika, Svetog Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Domaćin je pripremio odrezane grančice vinove loze za sve posjetitelje da ih odnesu kući, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba. Za kraj se po običaju otplesao ples rajtek pored vinograda, a u Kleti Ljubekov Gaj uslijedila je vinska okrepa uz kuhano vino, kobasice i špek.

FOTO: TZ Zelina, Nikola Zoko

Domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve
Gradonačelnik Hrvoje Košćec zalijao je trs

Zelinsko vinogorje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje