Uvod u ljetnu sezonu turistički Poreč obilježio je s dvije izvrsne fešte. Održana je 27. Vinistra koja je zbog pandemije nakon stanke od godinu dana prvi put preseljena na otvoreno, u uvalu Peškera. Druga je Dani hrvatskog pršuta, manifestacija koja se svake godine održava u drugom gradu.

Vinistra u 27. izdanju održana je od 18. do 20. lipnja 2021. u uvali Peškera. Predstavilo se 60-ak proizvođača iz Hrvatske te 15 inozemnih. Novi istarski župan Boris Miletić 18. lipnja 2021. svečano je otvorio 27. Vinistru. Jedan je to od najznačajnijih sajmova vina u Hrvatskoj. Bili su nazočni i Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.

-Novi termin, nova lokacija i velika radost nas vinara što smo unatoč još jednoj neizvjesnoj godini uspjeli organizirati našu izložbu s najduljom tradicijom u Hrvatskoj. Na prvom mjestu su zdravlje i sigurnost posjetitelja i vinara pa smo poštivali sve epidemiološke mjere. Vinistra je najljepši početak ljetne sezone u Istri za koju se nadamo da će biti bolja od prošlogodišnje, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

 class=
Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre

Svijet malvazije

Prije otvaranja tradicionalne vinske manifestacije dodijeljene su i nagrade Svijet Malvazije. Glavno iznenađenje ovogodišnje Vinistre zasigurno je najmlađi član udruge, istarski vinar Denis Bernobić iz Markovca. Iako člansku iskaznicu ima tek mjesec dana, njegova se mlada malvazija već probila na sam vrh u kategoriji svježe malvazije.

Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion u kategoriji zrelih malvazija. Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna osvojio je naslov šampiona u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana. U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d’Istria iz 2013. slovenskog proizvođača Vinakoper.

Dani hrvatskog pršuta

Najbolji hrvatski pršut je iz Drniša, odmah do njega onaj iz Svetog Petra u Šumi. Uz Vinistru, turistički Poreč bio je i domaćin poznate manifestacije Dani hrvatskog pršuta. Kralj hrvatskog pršuta ove godine je Drnišanin Zoran Ćevid. Rekao nam je da ne postoji neka posebna tajna osim kvalitete na kojoj treba raditi godinama uz poštivanje pravila struke.

Drugoplasirani po broju bodova, i najbolje ocijenjeni istarski pršut, bio je onaj pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi. Od istarskih pršutara zlatne medalje su osvojili još Stancija Buršić, Mladen Dujmović, Moreno Mekiš, Danijel Sirotić, Mladen Milohanić, Milan Antolović, Pisinium i Miro Vošten. Osim medalja za najbolje pršute, u Poreču su uručena i posebna priznanja za doprinos razvoju pršutarske proizvodnje. Uručena su dvojici pršutarskih veterana, Mladenu Dujmoviću iz Kringe i Ivici Babiću iz pršutane Voštane.

Premda se potrošnja pršuta u doba pandemije u Hrvatskoj srozala za 50 posto, proizvodnja je pala tek za trećinu. Domaći su proizvođači održali vrhunsku kvalitetu, a time i izvozni potencijal hrvatskog brenda.

-Iako je veliki broj pršuta ostao u pršutanama, to nije utjecalo na kvalitetu. Nadamo da će naši proizvođači uspjeti plasirati te pršute tijekom nadolazeće turističke sezone koja bi prema najavama trebala biti jako dobra. Turistička grana je za nas proizvođače pršuta vrlo važna. Turistima možemo predstaviti naše pršute i možemo im pokazati koliko je kvalitetan naš proizvod. Budući da smo u deficitu s količinom proizvedenih pršuta, naša je jedina opcija da kvalitetom izborimo mjesto na europskom i svjetskom tržištu. To možemo postići tako da nam proizvod bude prepoznatljiv. To je i jedan od ciljeva organizacije Dana hrvatskog pršuta, istaknuo je predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić.

vinistra
Posjetitelji su degustirali vrhunska vina
dani hrvatskog pršuta
Pobjednički pršut Zorana Ćevida

dani hrvatskog pršuta i vinistra
Nagrađeni pršuti

 class=