Prestižna međunarodna nagrada Travel&Hospitality Award za 2021. stigla je u vinariju Kabola. To je još jedno priznanje istarskom vinskom turizmu. Travel&Hospitality Award u kategoriji odredišta ove godine otišla je u Istru, u Kanedolo pored Momjana, u vinariju Kabola koju su odavno otkrili ljubitelji vina i tradicijske arhitekture savršeno uklopljene u prirodu. Tu prestižnu međunarodnu nagradu svake godine dodjeljuje povjerenstvo sastavljeno od ljubitelja putovanja, blogera, influencera i turističkih stručnjaka.

Nagrada je stigla u najteže vrijeme za globalni turizam i vinsku industriju.

            Očekuju kad će opet moći otvoriti vrata gostima

Trenutno je na imanju otvorena jedino vinoteka, a vina Kabola mogu se naručiti i putem online trgovine, izravno mailom ili telefonom. Ipak, obitelj Markežić jedva čeka ponovo gostima otvoriti vrata i organizirati kušanje vina i maslinovog ulja.

            Otkud muškat momjanski vuče podrijetlo?

Momjan jeslikovit istarski gradić, kaštel i sela su razasuta po brdima, poznat po maslinicima, vinogradima i muškatu momjanskom koji stoljećima zavodi vinoljupce. Priča se da su muškat uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju. Vjeruje se da je ta sorta vinove loze na momjanske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulju i sljubljuje se s najfinijm  jelima, posebice sa slasticama. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i to vino svojih predaka.

Obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila je muškat u boce još davne 1891. a nekoliko boca iz te godina i danas se čuvaju u arhivi njegove vinarije Kabola. Danas se u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi i svježi Secco, poluslatki Muškat Momjanski i Muškat Dolce, tri različite dimenzije doživljaja od iste sorte. 

Kabolin svježi Secco iz 2019., finog je mirisa cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa. Suho je to harmonično vino, srednjeg tijela, trajnog okusa, a aftertaste (naknadni osjet) odiše notama vinogradarske breskve. Odličan je odabir za aperitiv, a osim uz brojna jela može se  poslužiti uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom.

Razigran i lepršav miris grožđa Kabolinog Muškata Momjanskog iz 2019. miješa se s cvjetnom notom, prati ga sočna nektarina, pa lichi i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine srednjeg tijela. Harmoničan, intenzivan, a nota marelice osjeti se naknadno (aftertaste). Savršen je uz voćne kolače ili sjajna zamjena za desert.

Slatki Kabolin Muškat Dolce od prosušenih bobica,  jantarne je boje, intenzivnog okusa, punog tijela i uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice pa ugodna nota karamele. Savršen je uz čokoladni souffle ili tvrde sireve.

            Predvodnik trendova

Marino Markežić prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama te malvazijama i teranima dao novu, do tada nepoznatu kompleksnu notu. Prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju pa tri Kabolina muškata, kao i sva  druga njegova vina, imaju BIO certifikat, a njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina.

 class=
Malvazija proizvedena u amfori

 class=