Prestižna međunarodna nagrada Travel&Hospitality Award za 2021. stigla je u vinariju Kabola. To je još jedno priznanje istarskom vinskom turizmu. Travel&Hospitality Award u kategoriji odredišta ove godine otišla je u Istru, u Kanedolo pored Momjana, u vinariju Kabola koju su odavno otkrili ljubitelji vina i tradicijske arhitekture savršeno uklopljene u prirodu. Tu prestižnu međunarodnu nagradu svake godine dodjeljuje povjerenstvo sastavljeno od ljubitelja putovanja, blogera, influencera i turističkih stručnjaka.

Nagrada je stigla u najteže vrijeme za globalni turizam i vinsku industriju.

            Očekuju kad će opet moći otvoriti vrata gostima

Trenutno je na imanju otvorena jedino vinoteka, a vina Kabola mogu se naručiti i putem online trgovine, izravno mailom ili telefonom. Ipak, obitelj Markežić jedva čeka ponovo gostima otvoriti vrata i organizirati kušanje vina i maslinovog ulja.

            Otkud muškat momjanski vuče podrijetlo?

Momjan jeslikovit istarski gradić, kaštel i sela su razasuta po brdima, poznat po maslinicima, vinogradima i muškatu momjanskom koji stoljećima zavodi vinoljupce. Priča se da su muškat uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju. Vjeruje se da je ta sorta vinove loze na momjanske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulju i sljubljuje se s najfinijm  jelima, posebice sa slasticama. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i to vino svojih predaka.

Obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila je muškat u boce još davne 1891. a nekoliko boca iz te godina i danas se čuvaju u arhivi njegove vinarije Kabola. Danas se u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi i svježi Secco, poluslatki Muškat Momjanski i Muškat Dolce, tri različite dimenzije doživljaja od iste sorte. 

Kabolin svježi Secco iz 2019., finog je mirisa cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa. Suho je to harmonično vino, srednjeg tijela, trajnog okusa, a aftertaste (naknadni osjet) odiše notama vinogradarske breskve. Odličan je odabir za aperitiv, a osim uz brojna jela može se  poslužiti uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom.

Razigran i lepršav miris grožđa Kabolinog Muškata Momjanskog iz 2019. miješa se s cvjetnom notom, prati ga sočna nektarina, pa lichi i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine srednjeg tijela. Harmoničan, intenzivan, a nota marelice osjeti se naknadno (aftertaste). Savršen je uz voćne kolače ili sjajna zamjena za desert.

Slatki Kabolin Muškat Dolce od prosušenih bobica,  jantarne je boje, intenzivnog okusa, punog tijela i uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice pa ugodna nota karamele. Savršen je uz čokoladni souffle ili tvrde sireve.

            Predvodnik trendova

Marino Markežić prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama te malvazijama i teranima dao novu, do tada nepoznatu kompleksnu notu. Prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju pa tri Kabolina muškata, kao i sva  druga njegova vina, imaju BIO certifikat, a njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina.

 class=
Malvazija proizvedena u amfori

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje