Na nedavno održanom sajmu Viroexpo 2024. jedna od izlagačica bila je Anita Habada iz Satnice Đakovačke koja je predstavila paletu proizvoda „Habada lješnjak“.

Studentica pete godine ekonomije u Osijeku Anita Habada nešto više od tri godine proizvodi s bratom Antom razne proizvode od lješnjaka. To su slani i karamel lješnjaci, lješnjaci u čokoladi i tostirani lješnjaci koji su i baza za sve ostale, a u ponudi su i keksići s tostiranim lješnjakom i tamnom čokoladom.

Lješnjak je iz vlastitog uzgoja na površini od 11 hektara. U prvih nekoliko mjeseci imali smo isključivo preradu jezgre lješnjaka. Budući da je područje Đakovštine bogato nasadima lješnjaka, shvatili smo da se na tržištu nećemo izboriti samo sa jezgrom pa smo počeli izdvajati novac od plaća za stroj za preradu lješnjaka kapaciteta dva kilograma što nam je za početak bilo dovoljno. Sad se širimo i postupno kupujemo novu opremu u čemu nam pomažu fondovi Europske unije, a krajnji cilj je proširenje nasada na 30 do 40 hektara, objašnjava Anita.

Prve nasade lješnjaka podigao je njihov otac 2015. godine. Sagradio je i automehaničarsku radionicu, ali brat i sestra nisu bili zainteresirani za autoindustriju, zanimala ih poljoprivreda, pa su taj prostor od 1500 kvadrata iskoristili za pogon.

Brat je završio poljoprivrednu školu, sada je na fakultetu. Bavi se ratarstvom, obrađuje 100 hektare zemlje. Na jasen planiram upisati fakultet, a najveća mi je želja završiti prehrambeno-tehnološki, nastavlja svoju priču Anita.

Njihovi lješnjaci se mogu kupiti u nekoliko prodavaonica u Zagrebu, Slavoniji, Istri i Dalmaciji, web shopu i u proizvodnom pogonu. Od prošle jeseni postali su i zbirni centar za otkup lješnjaka s područja Đakovštine kojeg nakon skladištenja plasiraju u Italiju.

Foto: Anita Habada