Hrvatski maslinari su uglavnom zadovoljni postignućima na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku.

Još više razloga za slavlje imali bismo da smo uspjeli zadržati treće mjesto na konačnoj rang listi, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana. Treće mjesto, odmah iza Španjolske i Sjedinjenih Američkih država, držali su hrvatski maslinari od 19. ožujka. Tada je, nakon ocjenjivanja, počelo certificiranje i objava rezultata, pa sve do nekoliko dana prije 10. svibnja, kada ih je, kako kažu, „u foto finišu“, pretekla Španjolska.

Na sličan način, godinu dana prije ostali smo bez drugog mjesta. Isto nas je pretekla Španjolska, podsjeća Ante Vulin.

Kad bi hrvatski maslinari, umjesto 97, barem još toliko svojih ulja poslali na NYIOOC, siguran sam da bi udvostručili zlatna odličja i tako svima pokazali koliko je Hrvatska otišla daleko u proizvodnji ekstra djevičanskih ulja vrhunske kvalitete, rekao je dr. Ivica Vlatković.

Četvrto mjesto – uspjeh?

No, s obzirom na sve nepovoljne okolnosti počevši od klimatskih, hladnoće u proljeće, obilnih kiša tijekom cvatnje i oplodnje, zatim najezde štetnika, posebno maslinove muhe pred samu berbu, što je utjecalo na količinu i kvalitetu ulja, četvrto mjesto je uspjeh.

Četvrto mjesto osvojili smo u jakoj konkurenciji s puno manje prijavljenih ulja nego naši glavni konkurenti, ističe Ante Vulin. Unatoč iznimno zahtjevnoj maslinarskoj godini njegovo ulje Santa Justina od autohtonih sorti Oblice i Drobnice, osvojilo je na NYIOOC 2024 zlatno odličje. Radi se o ekstra djevičanskom ulju srednje intenzivnog okusa, dobro usklađenom, ugodne pikantnosti i gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u organoleptičkoj analizi u New Yorku. Slična ocjena izrečena je i na velikom skupu vinara i uljara u Splitu. Tamo su predstavljena i neka od nagrađenih dalmatinskih ulja.

Obiteljsko gospodarstvo Ante Vulina na više lokacija uz Vransko jezero, koje je najveće u Hrvatskoj, uzgaja oko 1000 stabala maslina od kojih je 550 u punom rodu. U iznimno zahtjevnoj godini, uspjeli su sačuvati plod i proizvesti vrhunska ulja. Uz Vulina to je uspjelo i ostalim uspješnim maslinarima i uljarima iz Pakoštana. Među njima su Tomislav Čudina i Vinko Lalin, te Mario Barešić iz susjednih Draga. Njih četvorica osvojila su na NYIOOC-u pet od ukupno 80 hrvatskih odličja. Tomislav Čudina s uljem Olea Viola, Mario Barešić s robnom markom Skiper i OPG Lalin sa svojim Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium.

Po uspješnosti ispred svih

Mi nemamo velike površine ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije. Ali imamo tradiciju, sortiment, prirodan način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko ulje koje dobivamo hladnim prešanjem, ističe Vulin.

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari. U konkurenciji više od 900 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, uglavnom iz Istre i Dalmacije, osvojili su ukupno 80 nagrada, od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Talijanski maslinari su ove godine na NYIOOC prijavili 217 uzoraka i osvojili 147 nagrada (97 zlatnih i 50 srebrnih). Prvi put na visoko drugo mjesto probile su se Sjedinjene Američke Države. Sa 140 prijava američki maslinari osvajaju 95 nagrada (62 zlatne i 33 srebrne). Treća Španjolska sa 124 uzorka na kraju, u finišu natjecanja osvaja 82 nagrade (62 zlatne i 20 srebrnih).

Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bismo bolje prošli, kaže Vulin. Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge.

Hrvatski maslinari očekuju dobru maslinarsku sezonu

Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate potvrđuje da su hrvatski maslinari po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava i dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi 82 posto. Italija ima 68 posto uspješnosti, SAD 68 posto, Španjolska 66 posto, Grčka 52 posto, Turska 56 posto, Portugal 52 posto, Tunis 36 posto, Francuska 21 posto uspješnosti…

Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu, rekao je Ivica Vlatković, višestruko nagrađivani maslinar iz Novigrada.

Od 2017., otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila ukupno 15 nagrada. To ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinova ulja u Hrvatskoj.

Hrvatska ulja godinama potvrđuju kvalitetu

Ivica Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju da “žive za dan” da Hrvatska na NYIOOC-u osvoji više nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinova ulja. Možda im se snovi i ostvare. Vlatković je kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljan dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine.

Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku, poručio je Ivica Vlatković, kojega u Hrvatskoj smatraju najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

U New York dolaze ulja iz cijelog svijeta gdje se masline uzgajaju. Po tome je NYIOOC jedinstven na svijetu. On za mene zbog toga predstavlja svake godine svjetsko prvenstvo u ocjenjivanju kvalitete proizvedenih maslinovih ulja, na globalnoj razini hrvatska maslinova ulja godinama potvrđuju visoku kvalitetu po broju poslanih, a nagrađenih ulja, kaže Vlatković.

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan nagradama iz New Yorka

Po Vlatkovićevom mišljenju, u tome uspijevaju zahvaljujući sljedećim kriterijima. Prvo, individualnim pristupom i uzgojem onoliko stabala maslina o kojima se možeš dobro brinuti i s njima postizati visoku kvalitetu. Drugo, stručnoj edukaciji kroz regionalne i županijske udruge. Treće, kvalitetnim uljarama s dovoljnim kapacitetima da se preradi isti dan ono što se pobere. Četvrto, educiranim panelima i panelistima koji vode degustacije i ukazuju na eventualne greške.

Peto, brojnim lokalnim i nacionalnim manifestacijama na kojima veliki broj maslinara u jakoj nacionalnoj i lokalnoj konkurenciji testira svoja proizvedena ulja. Hrvatska po zlatnim medaljama stoji ravnopravno s najvećim svjetskim proizvođačima maslinovih ulja, ove godine to su Španjolska i SAD. Po broju stabala maslina Hrvatska ima oko 5 milijuna, a sama Španjolska oko 350 milijuna stabala maslina. To nam govori da su hrvatski maslinari posvećeni postizanju kvalitete svojih proizvoda.