Pripremni poslovi

Zabijte dvije drvene grede u zemlju na razmaku od dva metra. Pomoću kuka razapnite žicu između greda na visini od 45 cm. Jednogodišnje cijepljeno drvce posadite u sredini između dviju greda i odrežite joj vrh izdanka ispod visine žice iznad dviju snažnih postraničnih pupova. Iz njih će se idućeg ljeta razviti obje postranične mladice koje će činiti kostur kordona.

Uzgoj „stepover” od jabuka

Prva godina – postranični izdanci koji se razvijaju vežu se na štapove od bambusa koji se pričvrste pod kutom od 45° za razapetu žicu. Svi izdanci koji se pojave ispod odrežu se. Zimi se vezane grane pažljivo vuku i vežu na žicu. Za to uzmite špagu koju ćete pomalo skraćivati sve dok grana ne bude položena vodoravno.

Druga godina – iduće godine na obje se grane razvijaju nove mladice koje ćete ljeti odrezati tako da ostanu tri do četiri, a zatim po dvije na svakoj novoj. Na glavnom stablu sve neželjene izdanke odrežite. Vanjske izdanke ne režite, nego ih ostavite da slobodno rastu dok ne dosegnu kraj žice. Tek tada ih skratite. Želite li zatvorenu ogradu, odrežite ih tek kad dotaknu susjedni „stepover”.

Održavanje „stepover” od jabuka

Kako bi „stepover” održao svoj oblik, sve izdanke treba ravnomjerno odrezati na dužini od tri do četiri čvora. Zimi dugačke izdanke skratite na jedan do dvaju čvorova. Brzorastuće sorte nakon ljetnog orezivanja koji put rastu prebrzo. Tada treba izdanke ljeti odrezati umjereno na sedam čvorova, a tek zimi na tri do četiri.

Prethodni članakMatična mliječ
Sljedeći članakNaredba o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2010
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.