Mini kivi (lat. Actinidia Arguta) je višegodišnja penjačica podrijetlom iz Japana, Kine, Koreje i Sibira. Ima veliki poljoprivredni potencijal i danas je njegov uzgoja vrlo rijedak. Čile i Ukrajina su vodeći proizvođači, ponešto se uzgaja u  SAD-u i Novom Zelandu. Svrstavaju ga u bobičasto voće od tuda naziv kiwiberry ili Baby kiki.

Zbog vrlo velike potražnje i ograničenja proizvodnje za one koji se odluče prvi krenuti u tu avanturu proizvodnja će biti vrlo unosna. Zastupljenost na tržištu svježeg voća je svega nekoliko promila te ima ogroman potencijal.

Kako ga uzgojiti?

Mini kivi najbolje uspijeva tamo gdje je klima preoštra za klasični kivi, podnosi temperature i do  – 30 ° C. Zahtijeva topla, zaklonjena mjestima, uz potporu za penjanje te humusno, dobro drenirano tlo s blago kiselom pH vrijednosti. Mini kivi otporan je na bolesti i štetnike, ne zahtijeva kemijska tretiranja te je idealan za eko uzgoj. Uzgoj je jednostavan, potrebno je samo jedno orezivanje u vegetaciji. Za razvoj plodova potrebno je posaditi mušku i žensku biljku ili samooplodnu sortu.

mini kivi
Nasad kivija

mini kivi
mini kivi

Sazrijeva početkom listopada, a plod je veličine 2 – 3 cm i teži samo nekoliko grama. Uspoređuju se s veličinom desertnog grožđa, prekriveni su jestivom, mekom i glatkom pokožicom. U usporedbi s dobro poznatim kivijem, mini kivi se može u potpunosti jesti s korom. Također, imaju bogat okus koji se u istraživanjima pokazao vrlo privlačan potrošačima. Okusom podsjećaju na kombinaciju ogrozda, ananasa, jagoda, banana i šljiva. Prinos je do 3000 plodova po biljci u sezoni.

            Super hrana

Smatra se jednim od najhranjivijih plodova i danas ga svrstavanju vrlo visoko na listi raw food -super food namirnica. Može se koristiti u hladno prešanom soku, kao pire te kao sušeni ili liofilizirani. Ima izrazito visok sadržaj vitamina C, kao i kalcija, željeza, kalija i vlakna,  što čini ovaj kivi zdravim voćem tijekom zime. Također ima vrlo malo kalorija. Plodovi su prepuni antioksidansa koji pomažu smanjiti rizik od raka, kardiovaskularnih  bolesti, a također usporavaju proces starenja. Pripomaže u uklanjanju otrova iz tijela kao i smanjenju razine  kolesterola, ali i smanjuje suženje arterija. Održava zdravlje kostiju, zuba, vida i kože. Održava razinu šećera u krvi, crvenih krvnih stanica i živčanog sustava. Vitamin B koji se nalazi u bobici kivija spriječava rak, urođene nedostatke i bolesti srca. Posjeduje antioksidativna, antikancerogena, antialergijska i protuupalna svojstva. Smanjuje visoki krvni tlak i hipertenziju.

mini kivi
Kivi Kens red

Odlikuje se sposobnošću sazrijevanja nakon berbe (klimakterično voće), a s obzirom da su plodovi osjetljivi, na policama dućana mogu izdržati samo nekoliko dana. Plodovi sazrijevaju na sobnoj temperaturi, a najbolje ih je poslužiti lagano ohlađene na temperaturu od 15 – 18 °C.   Veliki izbor sorti koje se razlikuju po boji kože, mesa, veličini i obliku.

Mini kivi može se uspješno koristiti u svakodnevnom kuhanju za pripremu zdravih, laganih obroka. Može se dodati u naša jela ili kao sastavni dio koktela i slastima, džemova, salsa, preljeva za salate, octa, predjela, umaka za predjelo,  kolača od sira, sladoleda, šerbeta, jogurta i sorbeta.

mini kivi
Mini kivi koktel

Osvježavajući ,,Mini kivi koktel” za 2 osobe

Sastojci:

✦350 ml vode

✦15 g svježih listova špinata

✦8 mini kivija

✦1 limun/limeta

✦1,5 cm đumbira

✦7 svježih listova mente

✦1 žličica meda

✦4 kockice leda

Priprema (trajanje 10 min):

1. Špinat, mentu i mini kivi oprati.

2. Đumbir oguliti i naribati.

3. Limun/limetu oguliti i narezati na komadice.

4. Dodati vodu i sve zajedno izblendati cca. 2 min

5. Dodati med i kockice leda te dekorirati s listovim mente.

U ponudi imamo više od 20 sorti sadnica mini kivija. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju. Za više informacija i narudžbe kontaktirajte na:

Exotic King

Ivan Šulog

Tel: +385 1 33 12 582

Fax: +385 1 33 90 293

Mobitel : +385 98 412 632

www: exotic-king.com

E-mail: sulog@zg.t-com.hr