Plodovi koji jako pridonose mršavljenju su i mladi kokosovi orasi. Oni su puni ukusne kokosove vode i poneki plodovi sadrže i do 0,5 litara tog nektara. Kokosi su vrlo hranjivi, bogati vlaknima i prepuni esencijalnih vitamina i minerala.

Svježi kokosovi orasi mogu biti mladi ili zreli. Mladi kokosovi orasi imaju zelenu ili bijelu ljusku (gdje je zelena ljuska oguljena). To su tipično azijski kokosi. Postoji i poznatija sorta smeđih vlakana, ali to je zreliji kokos. Mladi kokosovi orasi sadrže više vode i meko meso poput gela, dok zreli kokosovi imaju čvrsto meso i manje vode.

Iako je kokosovo ulje mast, ono je za razliku od visokokalorične, kolesterolom natopljene, dugolančane zasićene masti, bogato masnom kiselinom srednjeg lanca koja može pomoći u jačanju metabolizma i pomoći u gubitku masti. Ubrzava metabolizam i umjesto da se masnoća lijepi za masno tkivo, ono omogućuje da postojeće sagorijeva. Također pomaže detoksikaciju organizma i uravnotežuje probavni trakt.

Izvrsni za zdravlje

Voda u mladom kokosu jedan je od najvećih izvora elektrolita, koji su odgovorni za pravilno hidratiziranje tijela kako bi mišići i živci mogli pravilno funkcionirati. Stoga je korisnije piti vodu iz mladog kokosa nakon intenzivnog treninga, nego komercijalne sportske napitke s reklama.

Kokosova voda je niskokalorična, sa zanemarivom količinom ugljikohidrata i šećera, a gotovo je potpuno bez masti. Osim toga, bogata je askorbinskom kiselinom, vitaminima B i proteinima. Nadalje, meko meso unutar kokosa pomaže obnoviti oštećenje oksidativnog tkiva i sadrži izvor zdravih masti, proteina i raznih vitamina i minerala. Podržava zdravlje imunološkog sustava: djeluje antivirusno, antibakterijski, protiv gljivica i parazita. Pruža prirodni izvor brze energije i poboljšava fizičku i sportsku izvedbu. Poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari, vitamina i minerala i poboljšava lučenje inzulina i simptome povezane s dijabetesom.

Također pomaže u zaštiti tijela od karcinoma smanjenjem inzulina i uklanjanjem slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje i degenerativne bolesti. Smanjuje i rizik od srčanih bolesti i poboljšava dobar kolesterol (HDL) i podržava rad štitnjače. Pomaže u zaštiti od bolesti bubrega i infekcije mokraćnog mjehura i potiče gubitak težine. Ima ulogu i u održavanju kose i kože zdravim i mladolikim izgledom, sprječava bore, opuštenu kožu, staračke pjege i pruža zaštitu od sunca.

Zdrave, hranjive i ukusne egzotične plodove i biljke koje pomažu vašem zdravlju možete nabaviti u Exotic Kingu www.exotic-king.com.

mladi kokosovi orasi

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje