Navodnjavanjem u kolovozu potičemo maslinu na visoku rodnost. Po potrebi, naravno ako ne padne kiša, masline treba nekoliko puta zaliti ili navodnjavati s po 200 litara po rodnoj maslini. Mladim maslinama treba manje vode, ali u više navrata.

Maslini je u kolovozu najpotrebnija voda kako ne bi počela odbacivati plodove i lišće. Stoga, ako ne postoji mogućnost pravilnog navodnjavanja, ljetna rezidba može spasiti maslinu i plodove od suše. Ako nismo u srpnju otklonili sve vodopije i izdanke, krajnje je vrijeme da to učinimo sada. Vodopije, mulac, divljaka i mlaz su vrlo bujne mladice koje troše mnogo biljnih sokova. To šteti razvoju, količini i kvaliteti ulja u plodu.

Zaštita

Maslina je kao stablo i plod ugrožena od strane više od 250 štetočina. Na svu sreću većina njih je kod nas rijetka, nije udomaćena i ne utječe na ekonomiku proizvodnje ploda i ulja. Štetnici na maslini koji u jadranskom priobalju pričinjavaju štetu su jasminov moljac, maslinin moljac, granotoč, maslinin medić, maslinina muha, pipa skorovača, svrdlaš, smeđi i crni potkornjak, maslinina siva uš i bijela uš agruma.

Od bolesti su opasne rak masline, paunovo oko, patula i čađavica. Najčešći korovi u masliniku su ošjarica, kupina, pirika, štir, tetuvika i drugi. Njih tretiramo kemijskim preparatima koji imaju kontaktno dodirno ili prijenosno djelovanje. U posljednje vrijeme sve više maslinara pribjegava uništavanju korova herbicidima, kako bi olakšali berbu maslina. Preporuka je ipak krajem kolovoza korov u masliniku pokositi.

Ljeti moramo bar jednom tjedno prošetati po masliniku i utvrditi stanje mladih tek posađenih maslina. Također i onih mladica koje su se pojavile na navrtanjima. Najprije ćemo pogledati ima li ogrezotina na listovima od pipe skorovače. Ako ih ima, a uvijek ih ima, pristupit ćemo zaštiti, omotavanjem ljepljivih traka oko stabljike ili posipanjem sumporom oko masline.

Sredinom mjeseca intenzivno se prati drugi napad maslinine muhe, čiji ubodi uzrokuju smanjenje kvalitete maslinovog ulja i opadanje plodova. U ovo vrijeme kad se približava vrijeme berbe, a uglavnom maslinari suzbijaju štetu od djelovanja maslinine muhe kemijskim preparatima, sustavom zatrovanih mamaca, uporabom kombinacije jednog insekticida i mirisno-hranidbene privlačne tvari – mamaca. S ovom kombinacijom otopine prska se jedna obješena grana divlje masline ili izdanak nerodne masline.

Čađavica se pojavljuje kad maslinu napadnu maslinin medić i druge štitaste uši, koje izlučuju mednu rosu. Jedna od prvih mjera zaštite od čađavice je oštra rezidba te prskanje bakrenim preparatima i bijelim uljem.

Ekološki maslinari za zaštitu od maslinine sive uši i medića, poznate čađavice, najčešće koriste tekuće kalijeve sapune. Oni liče medu, a primjenjuju se tako da se 20 grama sapuna otopi u 50 litara vode i dobro poprska – okupa zaraženo mjesto.

Prihrana

Prihrana preko lista istovjetna je onoj iz srpnja mjeseca, što znači da nastavljamo s prihranjivanjem dušičnim gnojivom. Ako imamo čvrstu prognozu da će pasti kiša krajem mjeseca, izostavit ćemo drugu prihranu preko lista, ali ćemo obaviti gnojidbu NPK s naglašenim fosforom, kako bi pospješili završetak dozrijevanja ploda.

Ljeto je i u svakom domaćinstvu ima mnogo otpadaka od voća i povrća, kupljenog ili uzgojenog kod kuće. Vrijeme da razmišljamo da napravimo kompost u masliniku. Stoga ćemo besplatno uzeti s deponija odležanu kominu od ploda masline i donijeti je u maslinik. Na hrpu komine svakog ćemo dana dodavati zelene ostatke, sitno sjeckane tanke grančice, pokošenu ili iščupanu travu bez korijena, sjeckani papir i karton, pepeo, stajski ili kokošji gnoj, a sve to povremeno promiješati i redovno zalijevati. Ako kompost počnemo pripremati tijekom ljeta, on će sazrijeti već na proljeće.

Savjet mjeseca:

Krajem mjeseca beremo zelene plodove maslina namijenjene konzerviranju. Kako vrijeme zrelosti varira od sortimenta i klimatskih uvjeta, odluku o početku branja donijet ćemo obilaskom stabala.

Za veliku uštedu u vremenu i snazi pri obavljanju najodgovornijeg posla pri uzgoju maslina i sličnog voća, a to je berba plodova, svakako preporučujemo nabavu STIHL tresača plodova. Poznata STIHL kvaliteta ugrađena je i u ove uređaje pogonjene snažnim motorima i opremljenima iznimno učinkovitim rješenjima za poslove koje obavljaju. STIHL tresači plodova omogućavaju uštedu na trošku berbe, bolju skrb za sam plod, a uz maksimalno očuvanje stabala od mogućih ozljeda.