U ovom mjesecu berba maslina se dobrano zahuktala, uljare rade, a miris ulja širi se nadaleko. A kada početi, vječno je pitanje, na koje ima stotinu odgovora. Istina je jedna, počnite onda kad vam se čini da ćete imati najkvalitetnije ulje.

Sve sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme. Stoga treba odlučiti brati sve zajedno i čekati prosjek dozrijevanja ili brati sortu po sortu kako koja sazrije.

Prerada ulja

Još uvijek postoji dilema maslinara i ljubitelja ulja koje je ulje bolje – vrjednije, ukusnije, slađe, pikantnije, gorče, a naročito trgovački unosnije, od zelenih ili crnih maslina? Još uvijek se u preradi maslina primjenjuju dva sustava i to starinski ili tradicionalni prešanjem i moderni kontinuirani centrifugalni način. I jedan i drugi način, ako se pravilno radi, omogućuju proizvodnju ulja hladnim postupkom vrlo visoke kakvoće. Moderne uljare mogu preraditi i do 5000 kilograma ploda masline na sat. Rade u dvije ili tri faze, s dodavanjem vode prilikom prerade ili bez dodatka vode uz korištenje separatora, koji odstranjuje sve nečistoće iz ulja.

Berba maslina, Izvor: web olistria.com
Moderne uljare mogu preraditi i do 5000 kilograma ploda masline na sat

Rezidba

Tijekom branja plodova režemo grane koje nam nisu potrebne za daljnji uzgoj, to jest one koje smo već od prije planirali skratiti. Ovu radnju zovemo rezidba u debelo. To su grane koje su previsoke ili oštećene, i svakako one koje smo tijekom ljeta prstenovali. S odrezanih grana djeca i stariji berači će lakše pobrati plodove.

Gnojidba

Neposredno nakon branja plodova, ako osnovnu zimsku gnojidbu maslina niste napravili ranije, vrijeme je obavite gnojidbu kojom se biljci dodaju hraniva za sljedeću vegetacijsku sezonu. Ovisno o kemijskoj analizi i tipu tla, koju ste napravili krajem ljeta, odabire se odgovarajuća formulacija NPK mineralnih gnojiva.

Savjet ekološkim maslinarima

Odmah nakon branja plodova i rezidbe u debelo, rane treba premazati ekološkim voćarskim voskom. Grane i deblo potrebno je dezinficirati dozvoljenim organskim sredstvima.

Savjet mjeseca

Od davnina se u priobalju koristi za zimsku gnojidbu formulacija (NPK 7-14-21). Stari bi znali reć’ „malo dušika, najviše fosfora i srednje kalija, ne možeš falit’, a maslina sritna“.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje