Plodno tlo u našim maslinicima obiluje mnogim organizmima. Oni su zaduženi za njegovu strukturu, ili bolje rečeno za stalnu rahlost tla i sprječavanje isušivanja. Tijekom srpnja mjeseca maslina ima veću potrebu za vlagom. U ovo vrijeme maslina okoštava te bi je trebalo zalijevati, ako nemamo sustav za navodnjavanje, posebno mlade i tek posađene sadnice. Preporuča se mlade masline zaliti tri puta s po 20 litara; petogodišnja stabla dva puta s po 50 litara, a masline stare dvadeset i više godina dva puta po 200 litara vode.

Već početkom mjeseca počinje praćenje leta maslinove muhe (žutim pločama ili feremonima), vrijeme pojave ovog štetnika može se razlikovati i više od dvadeset dana iz godine u godinu, a može i izostati. Poznata je osjetljivost muhe prema žutoj boji. Na osnovi toga napravljena je žuta muholovka, koja je premazana posebnim ljepilom na koju se lijepi maslinova muha.

Ako nije provedena zaštita od prve generacije maslinovog moljca, sada je vrijeme za suzbijanje napada druge generacije moljca (ličinke buše plod sve do sjemenke, a plodovi opadaju tijekom kolovoza). Za zaštitu od ovog štetnika potrebno je provesti prskanje u doba leta moljca. Koriste se razni preparati od kojih su najučinkovitiji biotehnički insekticidi. Oni ometaju razvoj ličinki moljca, a nemaju štetno djelovanje na korisne insekte.

Prihrana maslina

Početkom srpnja u plodu masline okoštava sjemenka, te biljka ima pojačane potrebe priliva hraniva u sjemenku. To je ujedno vrijeme laganog opadanja rasta mase ploda u korist sjemenke i ako prevladaju nepovoljni klimatski uvjeti dolazi do opadanja plodova. Kako plod masline ima mogućnost stvaranja organske tvari iz anorganskih koje pritječu iz lista ili preko pokožice ploda prskanjem tekućim mineralnim gnojivima, on se može pravilno razvijati ako ima hraniva u kontinuiranom prilivu. Najjednostavniju prihranu ureom, bez dodataka mineralnih pojačivača, radimo tako da na svakih 100 litara vode dodamo tri kilograma rastopljene uree i prskamo svakih 15 dana. Prskanje je najbolje obaviti u ranim jutarnjim satima.

 class=
U srpnju masline treba navodnjavati

Suzbijanje korova

Uspješno suzbijanje korova nesumnjivo je jedan od najvažnijih čimbenika o kojem ovisi uspjeh u maslinarstvu. Mehaničko suzbijanje korova poznato je koliko i sama poljoprivreda, a nazivamo je kultiviranjem tla. Ovo je vrijeme kada počinjemo intenzivne radove za očuvanje vlage u tlu. Ona se svodi na dva načina i to nastiranjem tla šušnjem, suhom travom, odležanom kominom od masline ili pak granjem, što deblji sloj to bolje. Drugi način je izolacijom – prekrivanjem tla anorganskim tvarima koje ostaju dugo ili zauvijek. Najjeftiniji je kamen – tucanik koji se može razbacati oko masline, ili rasprostrti crnu foliju i učvrstiti rubove.

Savjet ekološkim maslinarima

Svi korovi u našem masliniku rastu protiv naše volje. Međutim, nisu svi štetni, među njima ima ljekovitog, medonosnog, aromatičnog i jestivog bilja. Samoniklo jestivo bilje odvajkada se „bralo“ u maslinicima. Najpoznatije su divlji luk, divlji mak, kozja brada, trputac, koromač, žutinica, maslačak, kostriječ, šparoga i bljušć. Najpogodnije vrijeme za suzbijanje korova na ekološki prihvatljiv način je nakon proljetne gnojidbe i u srpnju. Tada im je korijen  najosjetljiviji, jer i njima nedostaje vlaga.

Savjet mjeseca

Vrijeme je uklanjanje izdanaka i vodopija s panja, stabla i grana masline.

Ako se pripremamo za sadnju mladih maslina, sada je vrijeme da iskopamo rupe; tako iskopane prepustimo ih suncu i vjetru.