Ribiz je cijenjeno i vrlo traženo voće i na domačem i na stranim tržištima. Koristi se za potrošnju kao stolno voće i za razne oblike prerađevina, od kojih je osobito cijenjen sok od crnog i crvenog ribiza. Za potrebe prerađivačke industrije najviše se traži crni ribiz. S obzirom na veliku potražnju crnog i crvenog ribiza, potrebno je raditi na unapređenju i proširenju proizvodnje, i to prvenstveno na malim obiteljskim posjedima u kooperaciji s nositeljima proizvodnje, što mogu biti udruge proizvođaća ili zadruge. Gotovo da i nema kućnog vrta u kojem se ne nalazi pokoji grm ribiza. Rano dozrijevanje plodova i njihova izvrsna kakvoća radost su uzgajivačima.

Izbor proizvodnog prostora za uzgoj ribiza

Uspjeh u uzgoju i proizvodnji ribiza u velikoj mjeri ovisi o dobro odabranu položaju u odnosu na klimatske prilike i svojstva tla. Kad razmatramo kako se ribiz odnosi prema klimatskim prilikama, posebnu pažnju treba pokloniti temperaturama. Naime, treba detaljno analizirati minimalne i maksimalne temperature po fenofazama rasta vegetativnih i generativnih organa. Crni je ribiz proširen po cijeloj Europi.

Uzgaja se dosta na sjeveru, jer dobro podnosi niske zimske temperature. U razdoblju dubokoga zimskog mirovanja, crni ribiz podnosi apsolutne minimalne temperature od -30° C, pa Ëak i -32° C. Naime, otporniji je na niske temperature od maline. Valja napomenuti da su pojedini dijelovi grma različito osjetljivi na pozeb. Najosjetljiviji su jednogodišnji izbojci, zatim dvogodišnji, a trogodišnji su znatno otporniji. Dok se u razdoblju zimskog mirovanja ne treba bojati pozeba, na početku vegetacije ta opasnost vrlo je izražena. Naime, crni ribiz rano počinje vegetaciju, pa ga lako mogu oštetiti proljetni mraz i slana. Da bi sorte crnog ribiza počele vegetaciju, dovoljna im je već temperatura od +5° C, a za ostale voćke mora biti uglavnom viša od +10° C.

Ponekad se pupovi crnog ribiza počinju otvarati već na +2° C. Inače cvatnja počinje na +12° C. Ako se u to doba pojave jača slana ili mraz, cvjetovi se smrznu. Kako se crni ribiz uzgaja u obliku grma, niski je uzgoj pod jačim utjecajem hladnog zraka, koji je teži, pa stagnira iznad tla. Cvjetovi nekih sorti crnog ribiza mogu podnijeti i do -5° C. Crni ribiz nije osjetljiv samo na hladnoću nego i na visoke temperature, koje mu mogu počiniti velike štete. Uz visoke temperature i nisku relativnu vlagu zraka javlja se palež lišća i ponovo opada.

Najpovoljnije temperature za rast i dobru razvijenost crnog ribiza su od 17 do 18° C. Takve temperature uglavnom su u brdskim i planinskim područjima i na strminama brežuljaka, odnosno obronaka gorja.

U ravnicama je uvijek ljeti toplije, a zimi hladnije. Stoga u pravilu nisu prikladne za uzgoj ribiza, koji je vrlo osjetljiv na sušu. Jedan od uzroka je i činjenica da ova voćka razmjerno plitko rasprostire korjenovu mrežu. Mmože koristiti vlagu iz dubljih slojeva tla.
Za postizanje dobre i redovite rodnosti potrebna je što veća relativna vlaga zraka. Trebala bi iznositi oko 85 posto, a ne bi trebala biti niža od 70 – 80 posto u ljetnim mjesecima. Ovakva vlaga zraka postoji samo u brdskim i planinskim područjima nadmorske visine veće od 750 m. Inače, crni ribiz dobro uspijeva na višim položajima s nadmorskom visinom između 700 i 1200 m.

Dakle, kako crni ribiz za svoj rast i rodnost traži puno vlage, tipična je hidrofilna biljka. Uzgoj crnog ribiza moće biti isplativ samo ako u tijeku godine padne barem 800 mm oborina. Od čega 400 u razdoblju vegetacije. Crni ribiz moće podnijeti i stanovito zasjenjenje, pa ga u kućnim vrtovima možemo uzgajati kao međukulturu u zajednici s ostalim voćkama, osobito dok su još mlade.

Kako crni ribiz plitko rasprostire korijenovu mrežu. Mnogi griješe pri ocjeni izbora tla, smatrajući da se može uzgajati i na plićim tlima. Praksa, međutim, pokazuje da plitka tla loše gospodare vodom pa na njima crni ribiz trpi od suše. Samo u brdskim i planinskim područjima, gdje često pada kiša, mogu doći u obzir i plića tla. Inače su za intenzivan uzgoj crnog ribiza najprikladnija aluvijalna tla. No, kako takva tla u nas dolaze uglavnom u nizinama, gdje su nepovoljne klimatske prilike, ne možemo ih koristiti. Za uzgoj ribiza treba birati srednje duboka ilovasta, ilovasto-glinasta i glinasto-ilovasta tla. Ona s dosta humusa i biogenih elemenata, osobito kalija i fosfora. Postoji dobra usporedba o stupnju prikladnosti tla za crni ribiz i krumpir.

Sva tla prikladna za uzgoj krumpira, prikladna su i za uzgoj crnog ribiza ako su u području s prikladnim klimatskim prilikama. Crni ribiz dobro uspijeva na kiselim tlima. Zatim tlima neutralne reakcije, a ne podnosi alkalična ni tla koja sadrže veće količine aktivnog vapna. Na alkaličnim i karbonatnim tlima crni ribiz oboli od žutice, odnosno ferokloroze, zbog poremećaja u ishrani željezom. Kod ovog oblika žutice lišće uz nervaturu zadrži zelenkastu boju, a ostali dijelovi požute.

Korjenova mreža ribiza traži dosta vlažna, ali ipak dobro drenirana tla. Ako dođe do preplavljivanja i stagnacije površinske vode, tada već nakon nekoliko dana zbog smanjene količine slobodnog kisika dolazi do gušenja korijenja. Crveni ribiz zahtijeva podjednake uvjete za uzgoj kao i crni ribiz.

Priprema tla za sadnju

Prije sadnje ribiza potrebno je dobro urediti proizvodni prostor. Uobičajena je praksa da se prije sadnje, potkraj kolovoza, kad je tlo u povoljnu stanju, tj. bez prevelike vlage, duboko prorahli.

Prethodni članakRazmišljate li o kupnji i držanju koza
Sljedeći članakLjekovite salate
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.