Na ovogodišnji blagdan Svetog Ivana Kapistranskog 23. listopada, završena je berba badema u najvećem, a moguće i jedinom međimurskom voćnjaku zasađenim bademima, koji se nalazi u naselju Gornji Zebanec u Općini Selnica, na imanju MPG Mesarić. Kakva je bila berba i urod govori Marko Mesarić, nadglednik berbe u ovom gotovo idiličnom međimurskom voćnjaku.

U odnosu na minulu godinu, razlika je velika. Prihodi su dvostruko manji, radna snaga je bila skupa i poslovi su trajali dosta dugo i bili su skuplji nego lani. Na znatno manju količinu utjecali su hladan vjetar samo jedan dan u travnju, te veliki broj štetočina, posebno vrana, vjeverica i puhova u vrijeme kad su bademi sazrijevali i bili zreli.

Kvaliteta plodova je vrhunska i plodovi su veliki i teški, kao i ulja koje sadrže plodovi, odnosno jezgre badema. Kao i lani teško smo našli berače, koji su sada na puno višoj cijeni i skuplji su za 30 do 40 posto. To će imati utjecaj na cijenu koštanja čitave berbe, kaže Marko, dodajući kako je ipak dobro, premda je trebalo i moralo biti puno bolje.

Više od polovice uroda preradit će se u ulje

Do sada su Mesarićevi svoje ekološki uzgojene bademe prodavali na kućnom pragu te nešto u Austriji i Sloveniji, no ustvrdili su kako je zarada premala obzirom na ulaganje te su razmišljajući kako to poboljšati došli do ideje kako povećati zaradu.

Došli smo do zaključka da krenemo u proizvodnju bademovog ulja, jer smatramo kako će to biti isplativije i kao novost
te kvaliteta u ponudi. Tu smo kao i kod samog voćnjaka bez iskustva, no poslušali smo savjete nekih ljudi, nešto sami uvidjeli i u uljari Šenkovec kod Čakovca te u slovenskom Ljutomeru gdje smo pronašli prerađivače koji su nam napravili pokusne količine hladno i toplo prešanog ulja. Toplo prešano namijenjeno je uglavnom za kulinarstvo, a hladno prešano za kozmetiku, zdravstvo i na kraju i kao dodatak kod izrade slastica i kolača
, veli Bernardica Mesarić, suvlasnica voćnjaka.

Spremiti se za izbirljivo tržište

Svjesni su Mesarićevi kako je pred njima zahtjevno razdoblje u kojemu moraju za svoje kvalitetno ulje pronaći adekvatne bočice i ambalažu te dati ili poslati tržištu poruku kako kupnjom njihovog bademovog ulja potrošač dobiva izniman proizvod. Jer, u prvom redu Mesarićevi imaju ekološki uzgoj badema, a sintetskim sredstvima tretiraju samo jednom i to prije cvatnje. Berba prvorazrednih plodova, sušenje, trebljenje i pakiranje obavlja se ručno, plodovi se drže pod vlastitim krovom što na kraju daje vrhunski proizvod. Kako postići pravu cijenu, pitanje je na koje će se narednih dana i
tjedana razgovarati.

Cilj je kupcima prodati besprijekorno čisto i kvalitetno ulje, naravno kao i samih plodova, ali i naplatiti trud. Da bi dobili litru hladno prešanog ulja Mesarići trebaju dati 3,7 kilograma vrhunskih badema, a onda sve treba pripremiti za kupca. Kod toplog prešanja dodaje se nešto tikvinog (bučinog) ulja, pa je proizvod skuplji, no okus je izniman.

Tako se u malom Međimurju razvija proizvodnja badema koji se u Gornjem Zebancu ugodno smjestio i udomaćio.