""

Sponzorirani prilog

Zima polako prolazi i dolaze nam mjere zaštite žitarica koje valja provesti u proljetnom roku. S obzirom na osjetljivost biljaka u ovoj fazi, izbor herbicida bit će itekako važan faktor za postizanje konačnog uspjeha u proizvodnji strnih žitarica. Nepravilan izbor herbicida, izravno će se odraziti na kvalitetu zrna i gubitke uroda. Stoga ovisno o zastupljenosti korovne flore, preporučamo primjenu provjerenih pripravaka iz bogatog Agrochem Maks asortimana.

Herbicid koji primjenjujemo u svim žitaricama, a posebno ističemo zob gdje se jednostavno pokazao nezamjenjivim jest LANCELOT 450 WG.

Dvostruki način djelovanja

""

LANCELOT 450 WG je visoko učinkovit sistemični herbicid s rezidualnim djelovanjem do 3 tjedna. Namijenjen svim proizvođačima koji se susreću sa širokolisnim jednogodišnjim i višegodišnjim korovima u svim strnim žitaricama. Suzbija najproblematičnije korove svih strnih žitarica kao što su kamilica, broćika, poljski slak, poljska gorušica, mak, mišjakinja, poljski jarmen, samonikli suncokret, loboda, šćir i štavelj. Posebno dobru učinkovitost ima na poljski osjak (Cirsium arvense) u vrlo kasnim stadijima tog korova.

LANCELOT 450 WG se primjenjuje u vrlo maloj dozi od svega 33 g/ha, od početka busanja sve do vidljivog drugog koljenca (BBCH/ZCK 21 – 32). Upravo zbog dugog razdoblja primjene zaštita se može prilagoditi vremenskim prilikama. Na korove djeluje preko lista, ali i preko tla. To sprječava i kasniji ponik korova, a zbog dvostrukog načina djelovanja smanjuje se mogućnost razvoja rezistentnosti.

LANCELOT 450 WG se odlikuje još jednom prednošću. To je da se može miješati s većinom graminicida, fungicida, insekticida, kao i tekućih gnojiva.

Najučinkovitiji post-em herbicid

PALLAS 75 WG je novi najučinkovitiji post-em sistemični herbicid za suzbijanje travnih i određenih širokolisnih korova. Primjenjujemo ga u pšenici, raži i tritikalu. Odlikuje ga vrlo učinkovito djelovanje na paulj (stršac ili aperu), ljuljeve, mišji repak. Posebno dobro djelovanje ima na divlju zob. Jedini je herbicid trenutno s herbicidnim djelovanjem na stoklase (Bromus spp).

Pallas 75 WG se primjenjuje od drugog lista do vidljivog drugog koljenca žitarica (BBCH 12 – 32). U količini od 0,25 kg/ha uz preporuku okvašivača MASTER WETT u dozi od 100 mI/ha. Pallas 75 WG pokriva i široki spektar širokolisnih korova. No zbog višegodišnjih širokolisnih korova kao što su štavelj i osjak preporučujemo dodati Lancelot 450 WG. Na korove djeluje isključivo preko lista, pa se u fazi drugog koljenca Pallas 75 WG i Lancelot 450 WG mogu pomiješati zajedno s fungicidom i napraviti zaštitu usjeva od bolesti.

Preporuka djelatnika Agrochem Maksa je upravo provjerena kombinacija herbicida Lancelot 450 WG i/ili Pallas 75 WG s preventivnim fungicidima Impact SC 250 ili još kvalitetnijim preventivnim fungicidom Topsin M 500 SC.

Zlatko Šefer ing.agr.
AGROCHEM-MAKS d.o.o.
+385 99 21 33 081
zlatko.sefer@agrochem-maks.com

""

Prethodni članakIsplate lokalnim akcijskim grupama iz IPARD -a
Sljedeći članak817 tisuća kuna iz IPARD -a za podizanje nasada jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.