""

Sponzorirani prilog

U programu tvrtke AGROCHEM MAKS posebno su važni insekticidi nove generacije, budući da smo svjedoci velikih redukcija u broju registriranih sredstava za zaštitu bilja. Ovaj problem je naročito izražen u voćarstvu, gdje se ukida značajan broj insekticida. Naziv novog insekticida je DELEGATE 250 WG, a primjenjuje se u brojnim voćnim vrstama protiv najvažnijih štetnika, uz karencu od samo 7 dana!

U Hrvatskoj je registriran novi insekticid DELEGATE 250 WG, za suzbijanje tripsa, savijača, kruškine buhe i drugih štetnika u voćarstvu koji ima izuzetno kratku karencu od 7 dana!

/></figure><p><strong></strong><strong>Učinkovito rješenje s kratkom karencom</strong></p><p>Štetnike koji se javljaju u fazi zriobe izuzetno je teško kontrolirati insekticidima, pa je jedino učinkovito rješenje koje zadovoljava kratkom karencom, pripravak DELEGATE, insekticid koji sadrži novu djelatnu tvar spinetoram.</p><p><strong>Spinetoram je nova djelatna tvar koja je ove godine registrirana u vinogradarstvu i voćarstvu. DELEGATE WG primjenjuje se u vrlo niskoj dozi od 0,3 kg na hektar i dobro se miješa sa drugim sredstvima za zaštitu (npr. INDAR, SYSTHANE, DITHANE DG, DOMARK), kao i folijarnim pripravcima (MEGAFOL, KENDAL, PLANTAFOL). Zaštita voćnjaka pred berbu, insekticidom DELEGATE može značajno smanjiti štete od kasnih generacija savijača, minera, pa čak i voćnih muha.</strong></p><figure class=""

Nova djelatna tvar

Spinetoram je nova, ekološki prihvatljiva djelatna tvar, za suzbijanje velikog broja štetnika (moljci, leptitri, sovice, mineri). Djeluje na jaja i ličinke, ali i na odrasle oblike štetnika koji se suzbijaju. Pojačano je kontaktno i digestivno djelovanje spinetorama u odnosu na do sada korištene insekticide na tržištu. U usporedbi s postojećim regulatorima razvoja i ostalim voćarskim insekticidima, DELEGATE spada u vodeće preparate, izuzetno pouzdanog djelovanja. Može se primijeniti za vrijeme cvatnje (nema utjecaja na pčele), idealan je za programe integrirane zaštite, siguran je za korisne insekte, te za rukovatelje i okoliš. Najvažnije registracije u Hrvatskoj odnose se na suzbijanje jabučnog, breskvinog i šljivinog savijača, kalifornijskog i drugih tripsa u breskvi i nektarini, kao i na suzbijanje kruškine buhe. Zaključimo: stare djelatne tvari ukidaju se na tržištu EU i u Hrvatskoj, a zahtjevi tržišta kreću se u smjeru „mekih supstanci“, antirezistentne strategije i visokih standarda sigurnosti hrane.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNewsletter 11/2018
Sljedeći članak6,2 milijuna kuna za potpore male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.