Sponzorirani prilog

""U cilju ostvarenja visokih prinosa izuzetno je važno kukuruzu, koliko je moguće, osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj, a na tom putu, jedna od najvažnijih mjera bit će suzbijanje korova. Naime, korovi su agresivne biljne vrste i u kompeticiji s kulturnom biljkom, bez provedenih mjera zaštite, gotovo uvijek pobjeđuju oduzimajući kulturnoj biljci životni prostor, hranjiva, vodu i svjetlo. Osim toga, korovi su vrlo često domaćini štetnika i patogenih gljivica koji inficiraju kulturne biljke. Kvalitetna zaštita od korova, kukuruzu će osigurati nesmetani prostor i maksi – malno iskorištenje dostupnih hranjiva.

Najvažniji korovi u kukuruzu

• travni (uskolisni); koštan, muhari, svračica, sirak, pirika, prosolike trave;
• širokolisni; štir, loboda, dvornici, kužnjak, limundžik, mračnjak, čičak, osjak, slak…
Prve mjere zaštite kukuruza podrazumijevaju suzbijanje korova u terminima poslije sjetve, a prije nicanja (pre-emergence) kukuruza za što se prvenstveno biraju herbicidi koji stvaraju herbicidni film na površini tla i uz pomoć oborina ili vlage iz tla, premještaju se u zonu klijanja korova. Klijanjem, korov upija herbicid iz otopine tla i propada. Za potpuno djelovanje herbicida važna je dobra priprema tla prije prskanja (bez grudica); postojanje oborina ili vlage iz tla te pravilna doza herbicida s obzirom na tip tla. Stoga za primjenu u terminu poslije sjetve, a prije nicanja koristite najbolji kombinirani herbicidni pripravak izuzetno širokog spektra djelovanja na jednogodišnje korove, pripravak KOBAN T.

""

KOBAN T je zemljišni herbicid koji predstavlja kompletno rješenje za suzbijanje najšireg spektra, najtvrdokornijih jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu. Koban T je kombinacija nove aktivne tvari petoksamid i već provjerenog i dokazanog terbutilazina koja jamči dugotrajnu i učinkovitu zaštitu od korova čime se postiže čisto tlo sve do berbe kukuruza.

Sprječava nicanje korova

KOBAN djeluje preko lista i tla, a rezidualna aktivnost sprječava nicanje korova nakon primjene. U praksi je pokazao izvrsnu selektivnost na kukuruz, a isto tako može se, po potrebi, kombinirati s drugim herbicidima kao što su Tarot 25 DF, Principal 53,6 WG, Principal Plus 66,5 WG i Cyntel 51 WG jer se može primijeniti i nakon nicanja kukuruza, sve do tri lista. KOBAN T je izvrsne učinkovitosti u suzbijanju običnog koštana (Echinochloa crus- galli), muharika (Setaria spp), obične svračice (Digitaria sanguinalis) i divljeg prosa (Panicum spp.) od jednogodišnjih uskolisnih korova, te lobode (Chenopodium album), ambrozije (Ambrosia artemisiifolia), dvornika (Polygonum spp.) i drugih širokolisnih korova. Prednost ove gotove kombinacije petoksamida i terbutilazina je u činjenici da rano odstranjivanje korova iz kukuruza povećava prinose i u konačnici osigurava veću dobit. KOBAN T se primjenjuje nakon sjetve, a prije nicanja kukuruza u količini 3 l/ha na lakšim i humusom siromašnijim tlima te 4 l/ha na srednje teškim, teškim i humusom bogatijim tlima. Može se primijeniti i nakon nicanja do 3 lista kukuruza u količini 3 l/ha. Ako su korovi iznikli, ili su u nicanju treba dodati okvašivač Trend 90.

"" 

 

 

10000 Zagreb, Ulica Kneza Borne 14,
tel: +385 (0)1 66 08 633
E-mail: info@agrochem-maks.com
www.agrochem-maks.com

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako najbolje određenom djetetu ostaviti nasljedstvo?
Sljedeći članakPRILOG: Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.