Štetne grinje predstavljaju izuzetno velik problem u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Crveni pauk, koprivina grinja, ali i ostali štetnici ovog reda vrlo su tvrdokorni uzročnici velikih šteta na voću, povrću i vinovoj lozi.

Štetne grinje se javljaju u svakom vegetacijskom ciklusu, obično u razdoblju visokih temperatura i suše. U posljednje vrijeme svjedoci smo da se u obalnom dijelu Hrvatske javljaju vrlo rano u godini. Javljaju se i u zaštićenim prostorima i na otvorenom.

Grinje su vrlo sitne životinje, najčešće manje od 1 mm. Neke porodice grinja, npr. šiškarice i mekokožne grinje su manje od 0,2 mm. Tako se niti ne mogu vidjeti golim okom. Od kukaca se razlikuju po tome što imaju 4 ili 2 para nogu. Tijelo nema vidljive segmentacije, glava i prsište su srasli u glavopršnjak. Usni ustroj im je prilagođen za bodenje i sisanje. Ovi nametnici imaju veći broj generacija i veliki potencijal razmnožavanja.

štetne grinje

 Najveće štete su na jagodama

Najveće štete grinje nanose u proizvodnji jagode u tunelima i na otvorenom. Posebno je veliki problem suzbijanje ovih štetnika u plasteničkoj proizvodnji rajčice, zbog malog broja registriranih sredstava.

Kod primjene akaricida, posebno je važno da pripravci koji se koriste suzbijaju sve razvojne stadije štetnika. To znači da suzbijaju od jaja do odraslog oblika. Budući da se grinje brzo razmnožavaju, važno je da akaricidi djeluju brzo, ali i da njihovo djelovanje bude što duže.

Acramite 480 SC je akaricid nove generacije, namijenjen suzbijanju štetnih grinja u povrćarstvu i voćarstvu. Sadrži potpuno novu djelatnu tvar bifenazat, koja omogućuje kvalitetnu kontrolu grinja, zahvaljujući brzom djelovanju i naknadnoj rezidualnoj kontroli.

Acramite 480 SC  djeluje na jaja i sve pokretne stadije štetnih grinja. Ako se koristi prema preporuci,  Acramite 480 SC   kombinira visoku učinkovitost protiv štetnih grinja i selektivnost na grabežljive insekte i parazitske vrste, jer nema štetnog djelovanja na oprašivače i korisne kukce u biološkoj zaštiti.

Kako suzbiti grinje?

Djelatna tvar bifenazat pripada novoj kemijskoj skupini akaricida, pa  Acramite predstavlja jedinstven alat za suzbijanje grinja koje su razvile otpornost na druge pripravke.

Za suzbijanje pokretnih stadija i jaja štetnih grinja Acramite koristimo u količini 0,2-0,25 L/ha, uz utrošak 1000 L/ha vode. Dozvoljene su 2 primjene sredstva tijekom vegetacije, što je velika pomoć proizvođačima voća i povrća. Oni su do sada imali vrlo ograničen broj akaricida na raspolaganju.

Potrebno je naglasiti nisku dozu i izuzetno povoljnu cijenu ovog pripravka u odnosu na slične proizvode koji su se do sad nudili na hrvatskom tržištu.

Kratka karenca i produženo djelovanje

Važna je i kratka karenca od samo 3 dana u svim kulturama u kojima ima registraciju; jagodi, rajčici, krastavcu, paprici i patlidžanu.

Acramite 480 SC  niti u dozama jačim od preporučene, ne uzrokuje fitotoksičnost. Acramite  u praksi ima produženo djelovanje i do tri tjedna, što je vrlo važno kod suzbijanja štetnih grinja. Važno je napomenuti da Acramite nije osjetljiv na temperaturu i sunčevu svjetlost. Stabilan je u otopini i dobro se miješa sa fungicidima i folijarnim gnojivima. Nakon uspješne registracije u jagodama i na plodovitom povrću, očekujemo proširenje registracije na jabuku, krušku, mandarinu, dinju i lubenicu.

štetne grinje
Štete od grinja na plodovima rajčice

štetne grinje
Oštećeni vršni listići tarsonemidne grinje

štetne grinje
Grinje mogu devastirati nasade i u zaštićenom prostoru