Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦10 žlica šećera

✦200 g prženih mljevenih lješnjaka

✦25 g kakaa

✦1 žlica oštrog brašna

Priprema: Miksati bjelanjke postupno dodajući šećer, dok se sav šećer ne otopi. Umiješati lagano špatulom mješavinu mljevenih lješnjaka, kakaa i brašna. Smjesu rasporediti u kalup dimenzije 40 x 34 cm obložen papirom za pečenje. Peći u za­grijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Kad se ohladi, biskvit prezrezati okomito na tri dijela.

Svijetla krema:

✦500 ml mlijeka

✦10 žumanjaka

✦10 žlica šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦60 g oštrog brašna

✦100 g maslaca

Priprema: Izmiksati žumanjke sa šećerom. Doda­ti brašno, aromu vanilije i 100 ml hladnog mlijeka. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka cijelo vrijeme miješajući. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U mlako umiksati maslac sobne temperature.

Tamna krema:

✦5 jaja

✦5 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦200 g čokolade za kuhanje

✦200 g maslaca

Priprema: Umutiti pjenjačom jaja sa šećerom i vani­lin šećerom te kuhati na pari 10 – 15 minuta dok se ne zgusne. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati dok se ne otopi. Malo ohladiti i dodati ma­slac sobne temperature te izmiksati. Na prvi biskvit staviti svijetlu, pa tamnu kremu, ponoviti postupak pa završiti s trećim biskvitom.

Glazura:

✦150 g čokolade za kuhanje

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Otopiti čokoladu s vrhnjem za šlag i pre­liti po kolaču. Posuti mljevenim lješnjacima.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Torta od tri vrste čokolade

Prethodni članakLastina gnijezda s kokosom
Sljedeći članakSastanak s predstavnicima sektora svinjogojstva na temu afričke svinjske kuge
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.