Podloga: Jedna tamna biskvitna podloga Ø 26 cm
Nadjev:
– 5 listića želatine
– 1 kompot od marelica
– 15 dag čokolade u prahu
– 1 žlica kakaa
– 15 dag mliječne čokolade
– 4 žumanjka
– 4 bjelanjka – snijeg
– 5 dag šećera u prahu
– 2 žlice likera od naranče
– 3 dl slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
– 1 dl slatkog vrhnja
– nekoliko kriški ocijeđenih marelica
Priprema nadjeva: Želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Marelice ocijedite. Na pari otopite obje vrste čokolade s kakaom. Istucite žumanjke i jaja sa šećerom pa dodajte smjesi od čokolade. Želatinu iscijedite i otopite u malo zagrijanom likeru (ne kuhajte), dodajte kremi i stavite u hladionik da se stvrdne, ali ne previše. Istucite preostale bjelanjke i posebno slatko vrhnje. Sve zajedno promiješajte. Postupak: Biskvitnu podlogu za tortu položite na tanjur za posluživanje i oko njega namjestite obruč torte ili lim za oblikovanje torte. Preko podloge poslažite ocijeđene marelice iz kompota. Sve prekrijte pripremljenim nadjevom, prošarajte žlicom preko površine torte i stavite u hladnjak da se stvrdnjava.
Ukrašavanje: Prije posluživanja odstranite obruč torte. Marelice narežite na kriške, slatko vrhnje čvrsto tucite i time ukrasite tortu. Savjet: Umjesto marelica možete koristi i breskve iz kompota.
Recept iz knjige Torte bez pećnice