Podloga:
– 25 dag piškota
– 15 dag maslaca
– 2 žlice soka od naranče
– 1 žlica ruma
Nadjev:
– 30 dag jagoda
– 40 dag sirnog namaza
– 30 dag jogurta
– 3 žlice soka od limuna
– 10 dag šećera u prahu
– 1 paketić želatine za tortu
– 10 piškota
– 3 žlice likera od naranče
Priprema podloge:
Piškote zatvorite u vrećicu za zamrzavanje, pa ih valjkom za tijesto smrvite. Maslac otopite, dodajte rum i sok od naranče. Promiješajte sve zajedno s mrvicama i utisnite na dno kalupa za tortu promjera 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom.
Priprema nadjeva:
Sir izmiješajte s jogurtom i limunovim sokom. U manji lonac stavite želatinu za tortu, šećer i sok od naranče i zakuhajte stalno miješajući. Potom dodajte smjesi sa svježim sirom i dobro promiješajte. Čvrsto tučeno slatko vrhnje umiješajte u smjesu sa sirom. Oprane i očišćene jagode razrežite na četvrtine. Dio jagoda odvojite za ukrašavanje.
Postupak:
Podlogu torte premažite polovicom pripremljenog nadjeva. Nadjev pokrijte piškotama koje ste prethodno poprskali likerom od naranče. Unutar utisnite četvrtine jagoda. Ostatak namažite preko toga i ukrasite preostalim jagodama. Tortu ostavite u hladioniku oko 3 sata, a prije posluživanja maknite obruč kalupa.
Savjet: Umjesto s jagodama tortu možete pripraviti i od svježih malina, bresaka, borovnica, ribiza.
Recept iz knjige Torte bez pećnice