CroHemp je 1. konferencija ovog tipa u Hrvatskoj. Nastala je u vremenu punom izazova za uzgajivače konoplje i one koji to tek planiraju postati. Konferencija je osmišljena kao jednodnevni događaj koji okuplja vodeće stručnjake iz područja uzgoja, prerade, plasmana na tržište, ali i zakonodavnog okvira koji se tiču konoplje.

Konferencija o konoplji se organizira u sklopu “Međunarodnoga dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day)” dana 18. svibnja, na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO). Organizatori konferencije su udruga CERES (Centar za razvoj edukaciju i savjetovanje) i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konoplja (Cannabis sativa L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Do 19. stoljeća bila je nezamjenjiva sirovina u prehrambenoj, tekstilnoj, građevinskoj i pomorskoj industriji. U 20. stoljeću ograničen je uzgoj konoplje što je drastično smanjilo proizvodnju konoplje kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj.

Situacija se u zadnje vrijeme znatno promijenila jer je sve više zemalja odlučilo legalizirati uzgoj konoplje; primarno za industrijske potrebe, a neke od njih čak i za medicinske pa i rekreativne potrebe. Taj trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Tako je danas u Hrvatskoj omogućen uzgoj i prerada industrijske konoplje u razne svrhe. Zakonskim izmjenama danas je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji
biogoriva.

Unatoč tome, industrijska konoplja u Hrvatskoj i dalje ne ostvaruje svoj puni potencijal te predstavlja kulturu o kojoj se malo govori. Upravo iz tog razloga nastala je CroHemp -konferencija o konoplji. Konferencija se održava uz podršku visokih poljoprivrednih institucija u Hrvatskoj i vodećih proizvođača konoplje. Oni će kroz svoje sudjelovanje pružiti najnovije informacije i predstaviti mogućnosti koje industrijska konoplja nudi.

Primarni cilj konferencije je razmjena i širenje znanja i inovacija o konoplji te njenom potencijalu u kontekstu Republike Hrvatske, ali i šire. Konferencija će se održati u hibridnom obliku; odnosno dio sudionika će prisustvovati fizički na konferenciji zajedno s predavačima i panelistima. Drugi će dio sudionika moći pratiti konferenciju putem video prijenosa uživo. Na konferenciji mogu sudjelovati svi punoljetni građani Republike Hrvatske i to potpuno besplatno. Ukoliko želite biti jedan od sudionika dovoljno je da ispunite kontakt formu s Vašim podacima.

Prijavnica: https://forms.gle/RB9xWYEbpYKTKazMA

 class=
Prethodni članakU Zagrebu najavljeno „Urbanovo“
Sljedeći članakOdržan sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.