Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 30. kolovoza 2022., uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u Osijeku. Riječ je o ugovorima vrijednim 133 milijuna kuna. Oni će omogućiti izgradnju odnosno proširenje sustava navodnjavanja. Omogućiti će ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Omogućiti će investicije u sjemensku proizvodnju, povrćarstvo. Također i rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Također je glavni alat koji će pomoći poljoprivrednicima u borbi sa sušom, izjavila je ministrica Vučković prilikom uručivanja dva nova ugovora o potpori za izgradnju sustava navodnjavanja Dalj i proširenje sustava navodnjavanja Gat.

Time će se, zahvaljujući potpori većoj od 123 milijuna kuna, omogućiti navodnjavanje površina na još 1189 hektara.  U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izgradnja još tri projekta navodnjavanja na ukupno 854 hektara. Na razini Hrvatske do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno 7 tisuća hektara.

Ministrica Vučković je istaknula i važnost ugovora koji su danas upućeni u Osječko-baranjsku županiju u okviru Mjere 6. Oni se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Uz pomoć novih ugovora u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 2 milijuna kuna korisnici planiraju povećati kapacitete svoje stočarske proizvodnje nabavkom ukupno više od 200 novih grla teladi, svinja i ovaca, 130 koka nesilica, ali i investirati u zemljišta i mehanizaciju u svrhu ishrane stoke.

Osječko-baranjska županija broji 12 747 poljoprivrednika. Od 2015. godine njihov broj je povećan za gotovo 19 posto, kao i broj mladih u ukupnom broju poljoprivrednika županije. I to s 14 na 19 posto. Stoga ne čudi uspješnost povlačenja sredstava i korištenja zajmova i jamstava osiguranih putem Programa ruralnog razvoja na ovom području. Naime, u županiji je do sada iz ugovoreno 2,7 milijardi kuna i  isplaćeno 2,3 milijarde kuna potpore.

Uz pomoć zajmova i jamstava financiranih iz Programa realizirano je 300 projekata vrijednih gotovo 130 milijuna kuna. To predstavlja čak 22 posto ukupno isplaćenih sredstava putem zajmova i jamstava iz PRR-a u Hrvatskoj.  U okviru Mjere 7 za razvoj temeljnih usluga i infrastrukture na selu do sada je ugovoreno više od 259 milijuna kuna. Upravo će zahvaljujući ugovoru o odobrenoj potpori iz Mjere 7, koji je danas ministrica uručila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kešinci, biti realizirana potrebna rekonstrukcija i dogradnja zgrade vatrogasnog doma te osiguran puni stupanj operativnosti vatrogasaca.