Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 30. kolovoza 2022., uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u Osijeku. Riječ je o ugovorima vrijednim 133 milijuna kuna. Oni će omogućiti izgradnju odnosno proširenje sustava navodnjavanja. Omogućiti će ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Omogućiti će investicije u sjemensku proizvodnju, povrćarstvo. Također i rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Također je glavni alat koji će pomoći poljoprivrednicima u borbi sa sušom, izjavila je ministrica Vučković prilikom uručivanja dva nova ugovora o potpori za izgradnju sustava navodnjavanja Dalj i proširenje sustava navodnjavanja Gat.

Time će se, zahvaljujući potpori većoj od 123 milijuna kuna, omogućiti navodnjavanje površina na još 1189 hektara.  U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izgradnja još tri projekta navodnjavanja na ukupno 854 hektara. Na razini Hrvatske do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno 7 tisuća hektara.

Ministrica Vučković je istaknula i važnost ugovora koji su danas upućeni u Osječko-baranjsku županiju u okviru Mjere 6. Oni se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Uz pomoć novih ugovora u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 2 milijuna kuna korisnici planiraju povećati kapacitete svoje stočarske proizvodnje nabavkom ukupno više od 200 novih grla teladi, svinja i ovaca, 130 koka nesilica, ali i investirati u zemljišta i mehanizaciju u svrhu ishrane stoke.

Osječko-baranjska županija broji 12 747 poljoprivrednika. Od 2015. godine njihov broj je povećan za gotovo 19 posto, kao i broj mladih u ukupnom broju poljoprivrednika županije. I to s 14 na 19 posto. Stoga ne čudi uspješnost povlačenja sredstava i korištenja zajmova i jamstava osiguranih putem Programa ruralnog razvoja na ovom području. Naime, u županiji je do sada iz ugovoreno 2,7 milijardi kuna i  isplaćeno 2,3 milijarde kuna potpore.

Uz pomoć zajmova i jamstava financiranih iz Programa realizirano je 300 projekata vrijednih gotovo 130 milijuna kuna. To predstavlja čak 22 posto ukupno isplaćenih sredstava putem zajmova i jamstava iz PRR-a u Hrvatskoj.  U okviru Mjere 7 za razvoj temeljnih usluga i infrastrukture na selu do sada je ugovoreno više od 259 milijuna kuna. Upravo će zahvaljujući ugovoru o odobrenoj potpori iz Mjere 7, koji je danas ministrica uručila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kešinci, biti realizirana potrebna rekonstrukcija i dogradnja zgrade vatrogasnog doma te osiguran puni stupanj operativnosti vatrogasaca.   

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje