Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Hrvatska voćarska zajednica, uz podršku Hrvatskog agronomskog društva i suorganizaciju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te ostalih relevantnih institucija u sektoru voćarstva u Hrvatskoj organiziraju 16. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem. Savjetovanje će se održati 2. i 3 studenog 2022. u Zagrebu, u hotelu International (Miramarska 24), na temu „Izazovi hrvatskog voćarstva pod utjecajem klimatskih promjena“.

PROGRAM 16. SAVJETOVANJA HRVATSKIH VOĆARA

SRIJEDA, 2. studenoga

Prvog dana ovog najznačajnijeg skupa koji okuplja hrvatske voćare, u srijedu 2. studenoga s početkom u 17h održat će se 9. (izborni) Sabor Hrvatske voćarske zajednice.

ČETVRTAK, 3. studenoga

Drugog dana Savjetovanja, program je sljedeći:

09:30   Pozdravni govori

10:00 – 12:00 OKRUGLI STOL: Izazovi hrvatskog voćarstva pod utjecajem klimatskih promjena

Uvodno predavanje: Klimatske promjene – mogućnosti prilagodbe voćarske proizvodnje, Danijel Jug – Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Panelisti: Tomislav Jemrić – Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Danijel Jug i Tomislav Vinković – Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Branimir Markota i Luka Cvitan – PZ Jabuka HR, Krešimir Krnjević – ENNA FRUIT, predstavnik Ministarstva poljoprivrede

12:00 – 12:30 Stanka za odmor i osvježenje

SEKCIJA I. 12:30 – 14:00

Dugoročna vizija razvoja ruralnih područja do 2040. godine

Stefano Conti: Nove tehnologije i sorte uzgoja trešanja

Tomislav Jemrić: Niskopesticidna integrirana proizvodnja u održivom i sigurnom uzgoju voća (projekt Life)

Danijel Čiček: Nove tehnologije i sorte uzgoja borovnice

14:00 – 15:00 Stanka za ručak

SEKCIJA II. 15:00 -16:30 Klimatske promjene

Marc Sellwig: Climate change an increasing stress factor for fruit production

Milorad Šubić: Krvava uš- novi izazovi uslijed klimatskih promjena

Dominik Vuković: Uzgoj marelica pod utjecajem klimatskih promjena istočne hrvatske

16:30 – 17:00 Predstavljanje knjige „Jabuka“ autora prof.dr.sc. Ive Miljkovića

17:00 Zaključci i zatvaranje savjetovanja

Informacije o rezervaciji sobe u hotelu možete saznati na:

Hotel International, Miramarska 24, Zagreb

Tel.: +385 52 808 800
E-mail: hellozagreb@maistra.hr

Sudjelovanje na Savjetovanju se ne naplaćuje, ali napominjemo da je broj mjesta i sudionika ograničen i vaše sudjelovanje možete osigurati i dolazak potvrditi odgovorom na ovaj poziv na sljedeće mail adrese:

info@danh.hr

hrvatskavocarskazajednica@gmail.com

Vjerujemo da ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti uspješnom održavanju ovog tradicionalnog okupljanja hrvatskih voćara!

Prethodni članakPobačaji kod ovaca i koza
Sljedeći članakApiterapija i apiturizam
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.