U Zagrebu, u hotelu Sheraton, danas je počela dvodnevna konferencija 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva koju organizira Ministarstvo poljoprivrede. Sudionici konferencije su predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave te akademske i znanstvene zajednice, relevantni stručnjaci i analitičari, poljoprivrednici te civilno društvo.

U sklopu programa će biti izloženi domaći poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, uručene odluke i ugovori iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te održane brojne edukativno-informativne prezentacije, kao i panel rasprava na temu perspektive poljoprivrede u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

 Prvi govornik prvog dana konferencije bio je državni tajnik Zdravko Tušek, koji je predstavio online platformu za informiranje i savjetovanje poljoprivrednika pod nazivom eSavjetnik koja je već dostupna za android i iphone uređajem, a u nekoliko dana aplikaciju je na svoje uređaje preuzelo više stotina korisnika. Državni tajnik Tušek očekuje da se u skorijoj budućnosti taj broj znatno povećati. Aplikacija je namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, ali i svima zainteresiranim za aktualnosti u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.

dani poljoprivrede ribarstva i šumarstva sheraton
Za čitatelje internetske stranice Gospodarskog lista, državni tajnik Zdravko Tušek, pokazao je podatke na dlanu, odnosno kako se aplikacija koristi.

 class=

U sljedećoj prezentaciji koju je održao državni tajnik Tugomir Majdak predstavljene su izmjene zakonodavnog okvira važnog za povećanu proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane, a naredni govornici predstavili su aktualnosti u šumarskom sektoru, izazove koji su pred hrvatskim šumarstvom u svijetlu nove EU šumarske strategije, strateški značaj drvne industrije Republike Hrvatske, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. te analizu potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1634291113653-768x1024.jpg
Državni tajnik Tugomir Majdak


 
U sklopu konferencije bit će uručene odluke i ugovori o potpori za projekte sufinancirane iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te će se održati međuresorna rasprava koja će sagledati perspektivu poljoprivrede u kontekstu nove ZPP obilježene klimatskim promjenama. U okviru konferencije održat će se prezentacije na teme Nacionalnog sustava označavanja domaćih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, strateških smjernica za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina te stanja ribljih resursa u Jadranu i provedbe EU fondova u ribarstvu.


Pratite konferenciju uživo na youtube kanalu i facebook profilu.

Program – 15. listopada 2021. godine

10:00 – 11:00 

Registracija sudionika

* Moderatorica konferencije: Petra Badovinac, Ministarstvo poljoprivrede

11:00 – 11:30      

eSavjetnik – online platforma za informiranje i savjetovanje poljoprivrednika, prezentira Zdravko Tušek, Ministarstvo poljoprivrede

11:30 – 12:00   

Hrana i poljoprivreda – novosti o izmjenama u zakonodavnom okviru, prezentira Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede

12:00 – 12:30 

Pauza

12:30 – 13:00      

Izazovi pred hrvatskim šumarstvom u svijetlu nove EU šumarske strategije, prezentira Zdenko Bogović, HSUPŠ

13:00 – 13:30 

Strateški značaj drvne industrije Republike Hrvatske, prezentira Igor Josip Leščić, HGK

13:30 – 14:00 

Uz pomoć EU fondova do šuma za 21. stoljeće, prezentira Mario Klobučar, Hrvatske šume

14:00 – 15:30 

Zajednički ručak u hotelu Sheraton

15:30 – 16.30

-Analize i razvojni planovi ususret novom programskom razdoblju do 2027., prezentira Kristina Singer, EY Savjetovanje

– Analiza potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka

– Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. godine

19.30       

Zajednička večera u hotelu Sheraton

dani poljoprivrede ribarstva i šumarstva sheraton

 class=

dani poljoprivrede ribarstva i šumarstva sheraton
Prethodni članakMonte Carlo
Sljedeći članakSjetva pokrovnih usjeva – nužnost i potreba
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.