18. srpnja 2022., objavljen je peti Natječaj za provedbu podmjere 17.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja koji će sufinancirati prihvatljive troškove premije osiguranja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 200 milijuna kuna. Pri tome je 150 milijuna kuna predviđeno za biljnu proizvodnju i 50 milijuna kuna za stočarsku proizvodnju.  

Natječaj je predviđen za fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, kao poticaj na ugovaranje osiguranja njihove proizvodnje odnosno kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima.

Intenzitet javne potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75 tisuća eura za biljnu proizvodnju te 40 tisuća eura za stočarsku proizvodnju. U slučaju da korisnik podnese zahtjev za isplatu potpore koji sadrži police osiguranja koje pokrivaju štete i na stočarskoj proizvodnji i na biljnoj proizvodnji prvo će se utvrditi iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za biljnu proizvodnju. Tek onda će se utvrđivati iznos prihvatljive potpore temeljem polica osiguranja za stočarsku proizvodnju pod uvjetom da zajedno ne prelaze 75 tisuća eura.

Do sada je u okviru navedene podmjere za osiguranje usjeva, životinja i biljaka hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 620 milijuna kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 25. srpnja 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Više informacija dostupno je na poveznici.