Do 2030. je potrebno prepoloviti količinu otpada i rasipanje hrane, kažu vrhunski stručnjaci za hranu i poljoprivredu te sugeriraju kako je svijet u kritičnom trenutku borbe protiv gubitka i rasipanja hrane. Problem je 1,3 milijarde tona hrane koja se gubi svake godine, stoga je izdan globalni program.  U „Izvješću o smanjenju gubitaka i rasipanja hrane: uspostava globalnog akcijskog plana“ utvrđuje se pristup kojim će se do 2030. godine prepoloviti gubitak hrane i smanjiti otpad. U izvješću se pozivaju vlade, tvrtke, poljoprivrednici, potrošači i ostali u lancu opskrbe hranom da se aktivno uključe u proces, pojedinačno i kolektivno.

Gotovo trećina hrane proizvedene svake godine u svijetu se ne pojede, dok u isto vrijeme 1 od 9 ljudi nema dovoljno hrane. Isto tako, ta trećina košta globalno svjetsko gospodarstvo 940 milijardi dolara te emitira 8% ukupnih stakleničkih plinova za zagrijavanje planeta. Rješavanje problema gubitka hrane i otpada je ključno i za rješavanje klimatskih promjena, a globalni akcijski plan daje upravo strategiju za brzo djelovanje. 

„Aktivnosti javnog i privatnog sektora za smanjenje gubitka hrane i smanjenje količine otpada je više nego ikad, ali i dalje nedovoljno u glavnim područjima. Prepoloviti gubitak hrane i smanjenje otpada do 2030. je od kritične važnosti ukoliko želimo prehraniti svijet bez da uništimo planet. Trodijelni program koji zazivamo daje nacrt uspjeha, s jasnim i konkretnim akcijskim stavkama svih, od poljoprivrednika do hotelijera, koji će morati poduzeti te mjere“, rekao je Andrew Steer, predsjednik World Resources Institute.

„Smanjenje gubitka hrane i smanjenje otpada je kritično za promicanje gospodarske sigurnosti, ublažavanje klimatskih promjena, rješavanje problema gladi te osiguravanje hrane bogate bitnim sastojcima svim ljudima“ , rekao je Roy Steiner, glavni direktor The Rockefeller Foundation.

10 glavnih točki programa

1.Razvitak nacionalne strategije za gubitak hrane i smanjenje otpada

Samo nekoliko zemalja ima razvijenu nacionalnu strategiju za gubitak hrane i smanjenje otpada. Nacionalne strategije pomažu uskladiti javne politike, aktivnosti privatnog sektora, prakse poljoprivrednika i ponašanje potrošača prema zajedničkom cilju, tako da je ključno da što više zemalja stvori strategije za prepoloviti gubitak hrane i otpada.

2. Stvaranje nacionalnih javno-privatnih partnerstva

Smanjenje gubitka i rasipanja hrane zahtijeva djelovanje u cijelom lancu opskrbe hranom kao i potporu javnim politikama. Nijedna institucija ne može samostalno prepoloviti bacanje hrane i smanjiti otpad na razini od 50%. U Ujedinjenom Kraljevstvu je potpisan ugovor od strane 53 trgovca, kojim su se obvezali mjeriti i smanjiti rasipanja otpada. Ako bi se takva partnerstva pojavila u sljedećim zemljama, tada bi bilo obuhvaćeno 20 najvećih svjetskih izvoznika poljoprivrede, što predstavlja 45 posto svjetskog stanovništva: Argentina, Belgija, Brazil, Kina, Francuska, Indija, Italija, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Poljske, Tajlanda i Turske.

3. Pokretanje “10x20x30 ” inicijativa za lance opskrbe hranom

Pokretanje kampanje privatnog sektora u kojem se najmanje 10 najvećih prehrambenih i poljoprivrednih tvrtki obvezuje na smanjenje količine otpada i bacanja hrane te angažiranje svojih 20 najvećih dobavljača da učine isto do 2030. (stoga 10x20x30) moglo bi imati veliki utjecaj. Taj pristup koristi relativnu koncentraciju tržišta i snagu nekoliko poduzeća kako bi se promijenili stvari u lancu opskrbe hranom. Ovaj potez slijedi model koji je postavila multinacionalna bitanska trgovina Tesco, koja je uvjetovala suradnju s 27 svojih glavnih dobavljača postavljanjem ciljnih vrijednosti, mjerenjem napretka i djelovanjem.

4. Smanjenje gubitaka malih nositelja

Gubici hrane često se javljaju tijekom proizvodnje, posebno u zemljama s niskim prihodima, tijekom rukovanja i skladištenja. Ako želimo prepoloviti gubitke hrane, trebamo pomoći manjim vlasnicima da povećaju produktivnost i učinkovitost. To se odnosi posebno na male nositelje u Africi i Južnoj Aziji, regijama koje prema procjenama gube 26% hrane tijekom žetve, rukovanja i skladištenja. Pristupi uključuju edukacije poljoprivrednika u namjeri smanjenja gubitaka, stvaranje pristupa tržištima za male vlasnike i poboljšanje skladištenje.  Na primjer, u sklopu YieldWise inicijative od strane Rockefeller Foundation, poljoprivrednici koji su uzgajali rajčice u Nigeriji, dodatno su educirani o boljim agronomskim praksama  te su dobili pristup centrima za agregiranje, što je smanjilo vrijeme prijevoza do tržišta. Zbog toga, gubici su smanjeni za 54%.

5. Pokretanje  “desetljeća s rješenjima za pohranu “

Što ako 2020-e postanu desetljeće izrade pristupačnih i ekološko osviještenih tehnologija za pohranu hrane. Time bi se riješio veliki problem gubitka hrane i otpada u zemljama s niskom proizvodnjom, čime bi se osiguralo više sigurne hrane za tržište. Inovacije u hladnjacima na solarni pogon i aranžmani za iznajmljivanje sela mogu pomoći.

6. Mijenjanje potrošačkih društvenih normi

Znanost o ponašanju govori nam da samo znanje o nekom problemu ne znači nužno i promijenjeno ponašanje pojedinca. Ono što su pokazale uspješne inicijative jest da ljudima morate dati informacije i olakšati im da promijene svoje ponašanje. Potrebno je da se norme u zemljama i gradovima s visokim dohotkom posvuda promijene, tako da gubljenje hrane postaje neprihvatljivo.

 7. Dodavanje smanjenja gubitka hrane i otpada nacionalnim klimatskim planovima

Do danas je manje od desetak zemalja uključivalo gubitak hrane u svoje nacionalne klimatske planove. Smanjenjem gubitka hrane i smanjenjem otpada smanjujemo emisije stakleničkih plinova i sprječavamo klimatske promjene.

8. Opseg financiranja

Mnoga obećavajuća rješenja za smanjenje gubitka hrane i otpada trebaju značajna financijska sredstva. U 2016., Rockefeller Foundation je pokrenula 130 milijuna dolara vrijednu YieldWise inicijativu za borbu protiv gubitka hrane u Keniji, Nigeriji i Tanzanija te otpada hrane u Sjevernoj Americi i Europi. U 2019. godini Svjetska banka je pokrenula 300 milijuna dolara za održivi razvoj usmjeren na gubitak hrane i smanjenje otpada. Potrebno je još više takvih ulaganja te širi paket financijera, od bespovratnih sredstava i kombiniranog financiranja do poduzetničkog kapitala i komercijalnih ulaganja.

9. Prevladavanje točnih podataka

Tijekom sljedećih 5 godina, svijetu je potreban koncentriran pritisak da na dosljedniji način mjeri količine gubitka hrane i gomilanja otpada kako bi lakše mogli uspoređivati i pratiti napredak.

10. Unaprjeđenje istraživačkog programa

Javne i privatne, znanstvene i istraživačke ustanove imaju važnu ulogu, pomažući u odgovorima na najbitnija pitanja kao: koja rješenja pokazuju nabolji povrat investicija, koje tehnologije najviše obećavaju te što znanost može reći o mijenjanju društvenih normi.

Mnoge su prednosti smanjenja otpada i rasipanja hrane. Ako se uspješno prepolovi gubitak hrane i otpada može se izbjeći potreba pretvaranja područja veličine Argentine u poljoprivredno zemljište te smanjenje stakleničkih plinova za 1,5 gigatona godišnje. Usporedbe radi, to je količina veća od trenutnih emisija Japana u energetici i industriji.  

Više pročitajte na OVDJE

Izvor : www.wri.org

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje